Политика

Вучић: Осигурати безбедност Срба на Косову и спровести до сада постигнуте договоре

Председник Александар Вучић састао се данас са европском комесарком за унутрашње послове Илвом Јохансон и поручио да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, али да је превасходно неопходно осигурати безбедност српског становништва и без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.

„Истакао сам да се по питању Косова и Метохије налазимо у изузетно тешкој ситуацији, те да Срби са КиМ трпе неподношљив притисак и друге облике принуде изазване једностраним потезима Приштине“, објавио је Вучић на инстаграму.

Навео је да је имао добар разговор са европском комесарком о сарадњи са ЕУ, питањима илегалних миграција, усклађивању визног режима, наставку дијалога Београда и Приштине, као и о другим значајним питањима.

„Истакао сам да је Србија посвећена сарадњи у области спољне и безбедносне политике са ЕУ у мери у којој не бисмо угрозили своје виталне националне, политичке и економске интересе“, нагласио је Вучић.

Захвалио је комесарки на томе што је Србија од ЕУ препозната као поуздан партнер по питању миграција, док је поступање наше земље током дугогодишње мигрантске кризе оцењено као изузетно одговорно, хумано и солидарно.

„Србија наставља пажљиво да прати миграциона кретања и одговорно предузима мере у том смислу, што потврђује и данас потписани Споразум о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу ФРОНТЕX у Републици Србији“, рекао је Вучић.

Поздравио је усвајање Уредбе о Успостављању инструмената за реформу и раст за Западни Балкан, којом су предвиђена средства намењена свеобухватним реформама нашег региона, чиме је ЕУ показала своју опредељеност да се европска интеграција Западног Балкана продуби и интензивира.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон