КосовоНасловна

Специјално тужилаштво у Приштини подигло 33 оптужнице за новодне ратне злочине

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је до сада 33 оптужнице против 89 особа за наводне ратне злочине на Косову и Метохији, а против 141 у току је истрага за страдање цивила у Меји код Ђаковице и убиства у затвору Дубрава код Истока.

„До сада су локални тужиоци подигли укупно 33 оптужнице против 89 лица. Починиоци ових кривичних дела нису били на Косову. Највише их је у Србији, док су жртве и сведоци на Косову“, рекла је тужилац Специјалног тужилаштва Дрита Хајдари на конференцији за новинаре у Приштини.

Подсетила је да су по окончању сукоба на КиМ, Унмик, а потом и Еулекс имали искључиву надлежност за процесуирање ратних злочина, а да је специјално тужилаштво почетком 2016. године почело да добија овлашћења, те да је све предмете физички прихватило крајем 2018.

Навела је да су за страдање албанских цивила у Меји 53 особе обухваћене оптужницом, тврдећи да се за извршење и спровођење плана терети преко 37 оптужених.

„Случај смо наследили од Еулекса, који је првобитно отворио истрагу о овом масакру 2013. године против 18 особа, а прихватањем предмета крајем 2018. наставили смо истрагу прикупљањем доказа и интервјуисањем странака. Такође смо обезбедили релевантне доказе од Међународног суда у Хагу и проширили истрагу на 35 људи“, рекла је Хајдари.

Тужилац Специјалног тужилаштва Иљир Морина изјавио је да се за убиство затвореника у Дубрави води истрага против 88 оптужених, да је тренутно једна особа од оптужених у притвору, док се против осталих окривљених наставља истрага.

За убиства затвореника оптужен је Гаврило Милосављевић из Истока, јуче први пут изведен пред суд у Приштини.

„За остале оптужене се наставља истрага, односно масакр у Дубрави се не завршава овом оптужницом. Настављамо истраге, прикупљамо доказе и када будемо спремни, у складу са законским условима дефинисаним Закоником о кривичном поступку, поступићемо и против ових осталих окривљених“, додао је Морина.

Главни тужилац Специјалног тужилаштва Бљерим Исуфај рекао је да су тужиоци суочени са изазовима, јер наилазе на потешкоће у обезбеђивању доказа и сведочења, с обзиром на то да је прошло доста времена од њиховог извршења.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон