Главна / Вести / Косово и Метохија / Рикало: Поништени избори у три бирачка центра

Рикало: Поништени избори у три бирачка центра

Nenad Rikalo izboriЧлан Централне изборне комисије (ЦИК) Косова Ненад Рикало рекао је да је ЦИК на седници која је синоћ одржана у Приштини донео одлуку да поништи гласање на три бирачка центра у северном делу Косовске Митровице.

Рикало је рекао да ће пребројавање гласова са осталих бирачких места са севера Косова кренути данас и да ће то бити урађено у присуству представника општинских изборних комисија и чланова бирачких одбора.

“Извршена је примопредаја материјала из четири северне општине и утврђено је да у три бирачка центра у Косовској Митровици нема услова за било какво пребројавање. Тај материјал је потпуно неупотребљив и ЦИК је на својој седници одржаној синоћ донео одлуку да поништи и понови гласање у Техничкој школи, основној школи Св. Сава и Медицинској школи”, рекао је Рикало.

Он је додао да за поновно гласање још увек није одређен датум и да ће то највероватније бити учињено данас  или најкасније сутра.

“Увидом у материјал из преостале три општине са севера Косова дошло се до сазнања да на неким местима недостаје неког материјала, због чега је ЦИК донела одлуку да се материјал детаљно прегледа, кутије отворе и да ће у присуству општинских изборних комисија, бирачких одбора, бити утврђено тачно стање и након тога приступити пребројавању”, рекао је Рикало.

“Ситуација у Зубином Потоку је добра, тамо мислим да нема ни једног спорног места, могуће да ће се догодити да у Лепосавићу или Звечану на једном или два три места буде такође поновљено гласање”, рекао је Рикало истичући да је то још увек могућност а не одлука.

Упитан какве су шансе да се на свим местима у Косовској Митровици понови гласање Рикало је рекао да постоји основ за то, јер ни у осталим бирачким местима није испоштована процедура затварања и паковања изборног материјала.

“Процедура затварања и процедура паковања није урађена зато што су та бирачка места на брзину затворена. Очекује се извештај од стране ОЕБС-а који ће да објасни на који начин и колико дуго су бирачки одбори били без посматрача пошто постоје неке инфорамције да су поједини чланови бирачких одбора напустили места”, рекао је он.

“У сваком случају одлуке ће се доносити у зависности од случаја до случаја, након детаљне анализе онога шта се пронађе у гласачким кутијама и аналаизе извештаја ОЕБС-а са терена”, рекао је српски члан ЦИК-а.

 

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …