ВестиКосово

Ораховац: Поноћном литургијом започела прослава Васкрса

Светом литургијом у поноћ, у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, почела је тродневна прослава Васкрса. Литургију је служио парох ораховачки отац Милан Станојевић уз присуство великог броја верника.

Свештеник Милан је пре литургије повео литију око цркве у коју су верници пошли са свећама на којима је горео пламен са благодатног огња.

Пред крај литургије је читана Васкршња посланица патријарха Порфирија у којој је говорио о невољама, несрећама, ратовима, који се дешавају широм света. Такође је говорио и о страдању српског народа кроз историју, у два светска рата, рату у Хрватској и Босни, па све до данашњих страдања кроз који српски народ пролази.

Патријарх се у посланици осврнуо на предлагање резолуције о геноциду у Сребреници која је актуелна у последње време. Он каже да не треба да се умањују злочини у Сребреници али да исто тако не треба да се прећуткују злочини над српским народом у околини овог места, и ако предлагачи резолуција то никад не спомињу.

“По њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол због исте. По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што ‘мудро’ прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који својим наметањем ексклузивног права на бол и жртве, остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност”, рекао је патријарх Порфирије.

Након читања посланице, велики број народа је пришао да се причести а затим и узме нафору.

Отац Милан је на крају литургије кратко честитао Васкрс, изражавајући велику радост због присуства великог броја верника. Посебно је истакао задовољство због доласка великог броја расељених Ораховчана који су се вратили у своје домове како би прославили највећи хришћански празник. Одржао је кратку беседу у којој је више пута верницима упутио најрадоснији хришћански поздрав ,,Христос Васкрсе”.

Извор: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон