Косово

Акција добровољног давања крви у Северној Митровици

У оквиру недеље Црвеног крста, која траје од 8. до 15. маја, данас је на одељењу Трансфузије, уз сарадњу са Црвеним крстом Косовска Митровица, организовано добровољно давање крви како би се прикупило што више јединица течности која живот значи.

Како су навели из Црвеног крста, ове године желе да промовишу хуманост у заједници, да мотивишу људе да учине хумана дела, нешто због чега ће се осећати испуњено и добро.

Сарадник Црвеног крста Косовска Митровица Јелена Миливојевић казала је да традиционално Црвени крст организује акцију давања крви и уједно обележавају 11. мај, национални Дан добровољног давања крви.

„Акција је почела од осам часова, а сат времена како траје, одзивом смо веома задовољни. Желим да позовем све добровољне даваоце крви, да дођу и дају крв, јер не знамо када ће ова драгоцена течност некоме да спаси живот“, наводи Миливојевић.

Докторка Јована Андрић каже да су са Црвеним крстом одлучили да ову акцију спроведу дан раније како би на тај начин прикупили довољно јединица крви.

„Податак да једна прикупљена боца може спасити три живота, говори о томе колико су акције битне. Овај 11. мај је начин да одамо част свим даваоцима који својим несебичним и хуманим доласком и давањем крви спасу милионе живота“, каже она.

Додаје да да има довољно залиха и крвних група, али да је најпотребнија Б негативна, па се нада да ће се данас и те резерве попунити.

У Северној Митровици постоје грађани који редовно дају крв, а Зоран Лекић је овог јутра крв дао по 43. пут.

„Значајно је, јер се некоме може спасити живот. Позивам све људе добре воље да дају крв, јер наше мало некоме може значити више“, поручује Лекић.

Његов суграђанин, Стојан Јаначковић дао је крв преко 20 пута, а како је навео, планира и даље ако буде здрав.

„Битно је, јер помажемо другим људима. Као и што сама кампања каже ’нама можда не значи ништа, а некоме значи све. На овај начин спашавамо некоме живот или помажемо некоме да боље и лепше живи“, наглашава Јаначковић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон