ВестиНасловнаПолитика

Америчка мисија при ОЕБС-у на КиМ позвала Приштину да одложи одлуку о динару

Дубоко смо забринути због некоординисаних акција Приштине, укључујући рације у институцијама које подржавају српске власти и гашења услуга за грађане који живе на Косову и Метохији, саопштила је америчка мисија при ОЕБС-у на КиМ и  позивала власти у Приштини да одмах одложе спровођење одлуке о укидању српског динара.

Истиче се да те акције нису у складу са опредељењем власти у Приштини да конструктивно решавају питања која утичу на српску заједницу на КиМ кроз дијалог у Бриселу.

С друге стране, као пропуст Београда оцењују то што нису позвани на одговорност сви повезани са нападом код манастира Бањска 24. септембра и апелују на српске власти да то учине.

Истичу да САД остају посвећене постизању одрживог мира на Западном Балкану, а да су нормализација односа Београда и Приштине суштински аспект регионалне стабилности и просперитета.

Позивају обе стране да се врате у дијалогу под покровитељством Европске уније, како би ојачали демократију, еконономску интеграцију у ЕУ и неговали мултиетничку сарадњу и поштовање.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон