КосовоНасловна

Министарство културе у Приштини и цркву у Горњем Стрмцу ставило под заштиту

Министарство културе у Приштини ставило је и цркву у Горњем Стрмцу под заштиту, што се види у документу у који је Косово онлајн имао увид.

Поједини медији на албанском су раније објавили да је у питању римокатоличка црква, иако се на снимцима унутар храма виде само иконе српских православних светитеља.

Како Косово онлајн сазнаје из кругова СПЦ, у питању је сличан покушај завађивање православне и римокатоличке цркве као што је то било 2018. године, када је на иницијативу тадашњих власти из Приштине на темељима православне цркве у Новом брду служена миса.

Подсетимо, координатор Националног конвента о ЕУ за поглавље 35 Драгиша Мијачић поручио је на друштвеној мрежи „X“ да режим Аљбина Куртија планира да још једну православну цркву на Косову прогласи за римокатоличку.

„Следећа мета Куртијеве владе је православна црква у Горњем Стрмцу (Перковцу), општина Зубин Поток, за коју се такође лажно тврди да је римокатоличка. Ови невиђени и нецивилизовани поступци у божиц́ним данима савршено описују стварност данашњег Косова“, написао је Мијачић.

Подсетимо, Епархија рашко-призренска саопштила је пре два дана да је Министарство културе Косова без одобрења Српске православне цркве започело „обнову“ православне цркве у селу Горње Винарце у Јужној Митровици, и прогласило је „католичком“, а све то у намери да, како наводе, присвоји баштину СПЦ.

Извор: Косово онлине; Фото: Ало, принтскрин

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон