Србија

Ана Брнабић изабрана за председницу Скупштине Србије

Посланици Скупштине Србије изабрали су Ану Брнабић за председницу парламента. 

Од 158 посланика, ,,за” је гласало 153 посланика, против је било 5, а уздржаних није било.

За избор Ане Брнабић гласали су посланици који су у Скупштину ушли са листа ,,Александар Вучић – Србија не сме да стане” и ,,Ивица Дачић – премијер Србије”, Савеза војвођанских Мађара и странака националних мањина.

Посланици коалиције ,,Србија не сме да стане” и ,,НАДА” нису присуствовали гласању, док су посланици ,,Ми глас из народа др Бранимир Несторовић” и ,,Ми глас из народа” били против или нису присуствовали гласању.

Ана Брнабић рођена је 1975. године у Београду. Поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије и ту функцију је обављала до избора за председницу Владе.

Како се наводи у њеној званичној биографији, као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији како би држава постала истински сервис грађана.

Као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом из Србије, стартап и иновационим компанијама, развила је Акциони план и кренула у његову брзу примену. 

Чланица је групе „Нови лидери за Европу” Светског економског форума и Саветодавног одбора организације ,,Wорлд Миндс” која окупља најважније светске иноваторе из свих области. 

Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније „Континентал винд Србија” (Цонтинентал Wинд Сербиа – ЦWС), председник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и члан Управног одбора непрофитне организације ПЕКСИМ која стипендира студенте из Србије и Северне Македоније да заврше мастер студије на Универзитету Кембриџ под условом да се врате у своју земљу и помогну њен развој и реформе.

Учествовала је у оснивању и НАЛЕД-а и ПЕКСИМ фондације.

Била је ангажована у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). 

Била је заменица директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерткиња на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виша координаторка Програма за економски развој општина.

Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

На седници Народне скупштине Републике Србије, 28. октобра 2020. године, изабрана је по други пут за председницу Владе Србије. 

Мандат у том сазиву Владе трајао је до 26. октобра 2022. године, када је, по трећи пут, изабрана за председницу Владе Србије.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон