Косово

Арлов: Седница СБ УН прекретница за српски народ на КиМ

Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов изјавио је да је вечерашња седница СБ УН у Њујорку можда прекретница ситуације за српски народ и уопште дугодишње животне ситуације на КиМ.

,,Последњих годину и по дана забележен је велики број инцидената и тешких ситуација за српски народ и све који живе на Косову и Метохији, како безбедносних, тако и политичких и животних“, наводи се у саопштењу Арлова.

Он је нагласио да је седница изузетна прилика да се каже истина о свакодневној животној ситуацији, поготово проблемима кроз који пролази српски народ, али и сви који живе на Косову.

,,Чаша је прелила када је Приштина донела одлуку и почела да укида динар, један од последњих облика државности Србије на КиМ”, наводи се у саопштењу..

Из Одбора апелују на председника Србије Александра Вучића и српску делегацију у Њујорку, да у низу огромних проблема које ће сигурно набројати, уврсти и упозна политичку и светску јавност са забраном уласка на КиМ многим људима, хуманитарним радницима, новинарима, политичарима, обичним грађанима, председницима невладиних хуманитарних организација.

“Слобода кретања је основна загарантована вредност сваког политичког друштва, организације и појединца. Подржавамо напоре Србије да на највишем светском нивоу презентује огромне проблеме, најпре за српски народ, и допринесе мирнијем, бољем и стабилнијем животу на Косову и Метохији”, стоји у саопштењу Арлова.

Арлов верује да ће ова седница допринети да не дође до даље ескалације и исељавања српског народа са Косова и Метохије.

“Морамо бити свесни да ће и Приштина као друга страна имати своје виђење ситуације и да ће се свет упознати са многим разликама у схватању живота на Косову. Апелујемо на Уједињене нације и водеће лидере да размотре тежину ситуације српског народа и донесу правилне политичке и животне одлуке за све народе који живе на Косову ако стварно желе мирну ситуацију и решење проблема”, закључује се у саопштењу.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон