ВестиКосовоНасловна

Јевтић у Вашингтону: Крајње је време да Међународна заједница заустави Куртија у намери да исели преостали српски народ на Косову

Председник општине Штрпце и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић боравио је минуле недеље  у службеној посети Вашингтону, где је  присуствовао традиоционалном Молитвеном доручку и  имао бројне, значајне  састанке у Конгресу и Стејт Департменту. 

У Конгресу је Јевтић разговарао  са когресменима Робертом Адерхолтом, Џоном Мулинеаром и Трејси Меном о тешком положају Срба  на Косову,  као резултат политике актуелног режима у Приштини који свакодневним различитим акцијама и одлукама спроводи процес протериравања српског народа са Косова, наводи се у саопштењу. 

Јевтић је у конкретним примерима говорио о последицама досадашњих одлука Владе Косова са посебним акцентом на последњу одлуку о укидању динара која ће бити директан удар на егзистенцију српског народа на Косову. 

,,Као неко ко је веровао у мултиетничко друштво на Косову, неко ко је био део процеса интеграције Срба у инсититуције Косова, неко ко је радио на иградњи мостова суживота, дубоко сам разочаран и забринут оним што Приштина ради и крајње је време да Међународна заједница учини нешто како би зауставила Куртија у намери да исели преостали српски народ на Коосву“, рекао је Јевтић.
 
Он је додао да  терору,  коме  су Срби изложени нема краја.

 ,,Срби су свакодневно изложени различитим видовима притисака, бивају хапшени и притварани без основа, одузима им се имовина, административно се централизују сви процеси како би се онемогућило управљање у општинама у којима су Срби већина, узурпирају се ресурси локалниј самоуорава као што је то случај са Ски центром Брезовица, а последње акције упада у здраствене установе и хапшење задраствених радника су најбољи показатељ да се актуелни режима у Приштини неће зауставити докле год се Србима не укине сваки елемент живота на Косову. У тренутку када Курти, спремајучи се за парламентарне изборе, нема шта да представи као резултат владавине у областима економије, инфраструктуре и генерално живота грађана, преостало је да ударом на све што носи префикс српско у кампању крене управо играјући на карту националних осећања,” рекао је између осталог Јевтић на састанцима у Конгресу.

Он је позвао конгресмене да  посете српске средине на Косову када им то време дозволи и увере се у тешку ситуацију у којој се налазе.

У Стејт Департменту Јевтић се састао са Колин Хиланд , директорицом Стејт Департмента послова за Јужну и Централну Европу, са којом је такође разгобварао о одлуци Приштине да укине динар и њеним последицама.

Јевтић је изнео податке о броју корисника различитих категорија плата, пензија, социјалних давања, стипендија, минилних зарада, свега онога што долази од стране Републике Србије и што суштински одржава преостали српски народ у економском смислу на Косову. 

Јевтић се  захвалио директорици Хиланд на исказаном врло јасном ставу поводом одлуке Приштине о укидању динара и  закључио да је крајње време да се таквим и сличним акцијама Владе Косова стане не пут јер оне, како је истакао,  за циљ имају укидање мултиетночког друштва на Косову.

На крају посете Вашингтону, Јевтић се састао и са саветницима конгресмена, члановима спољнополитичког Одбора Конгреса. 

Јевтић је и на овим,  као и на свим претходним састанцима,  поручио да Курти никад неће формирати Заједницу српских општина и да ће стварањем мањих и средњих кризних ситуација избегавати то све до расписивања парламентарних избора. 

Што се тиче нових локалних избора на северу Косова, Јевтић је рекао да их режим у Приштини неће расписати док за то не дође време предвиђено законом, што значи јесен 2025. године.

Јевтић је посету Вашингтону оценио као садржајну и корисну,  истакавши значај прилике да се чује глас Срба са Косова и легитимних представника српског народа. 

Извор: Саопштење / ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон