ДруштвоКосово

Борба прославила 102. годишњицу, признања Радију Косовска Митровица, ТВ Мост и Павлини Радовановић

Радио Косовска Митровица и ТВ Мост међу добитницима признања часописа “Борба”. Награда ,,Најборбенија” припала Павлини Радовановић из Ораховца.

Прослава је организована поводом 102 године постојања “Борбе”, а њој су присуствовали многобројни уметници, људи из света културе, музике, спорта и политике.

Свечаност је уприличена у Дому Војске у Београду, а том приликом уручена су признања установама и појединцима који су протекле године допринели развоју културе.

Главној и одговорној уредници Радија Косовска Митровица Маји Фићовић уручена је плакета поводом медијске сарадње и неговања културе у 2023. години.

Андрија Јоргић, директор часописа „Борба”, која је поново почела да ради 19. фебруара пре 4 године, истакао је да је поносан што је „Борба” некада била стуб борбе против фашизма, а данас стуб борбе за културу.

„Када видим у каквом саставу смо се окупили овде, колико Борба има пријатеља, онда знамо да смо на добром путу и да смо победили. Желим са вама да поделим да сам поносан на прву Борбу која је изашла 19. фебруара 1922. године у Загребу. Поносан сам и на оних 19 бројева који су одштампани у Ужичкој републици и то у тиражу од 10.000 примерака. Поносан сам и на прву Борбу која је одштампана у тек ослобођеном Београду 15. новембра 1944. године, тако да ове године обележавамо и осам деценија од како радимо и живимо у згради на Тргу Николе Пашића. Свакако, најпоноснији сам на данашњу Борбу, на ових пет црвених слова које смо сачували. Како је Борба некада била симбол борбе против фашизма, данашња Борба је засигурно симбол и стуб борбе за културу“ рекао је Јоргић.

Јоргић је рекао да је у протеклих четири године Борба уручила више од 50 призања заслужним појединцима и пријатељима ове медијске куће. Додао је да поред свих признања, посебно место у његовом srcу има награда коју је примио поводом Дана ослобођења Косовске Митровице.

„Има и оних награда које имају посебно место у мом srcу, а је свакако награда коју сам примио на Дан ослобођења Косовске Митровице, од Радија Косовска Митровица, да све оно што чинимо за српски народ на Косову и Метохији, и наравно она која је стигла децембра 2023. године, коју ми је уручио председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић, за све оно што чинимо за Србе у Словенији и Србе у расејању, да помажемо у културном смислу, да се што више дружимо, што чешће виђамо, да чувамо традицију, да што више младих укључимо у све ово и да једноставно афирмишемо праве вредности“ навео је Јоргић.

Традиционално признање “Најборбенији” ове године уручено је Павлини Радовановић из Ораховца.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић је на свечаности рекао да је лист Борба колевка журнализма у некадашној Југославији, а данашњој Србији.

„Лист Борба пуних осамдесет година излази из зграде на Тргу Николе Пашића у Београду. Не постоји ниједан Београђанин или странац, који дође у главни град, а да не примети пет аутентичних једнаких црвених слова ћириличног писма на врху зграде. Од далеке 1922. године до данас, кућа Борба је покренула на десетине штампаних издања. Прва Борбина „беба“ од 1952. је лист Спорт, који је деценијама био једини спортски дневник у Југославији“ рекао је Јовановић и подсетио да су за Борбу писали и извештавали највиспренији и најоштрија пера српског новинарства, као и најученији умови, интелектуална елита и добитници Нобелове награде.

Јовановић је истакао да се у Борби већ деценијама пише историја, да у њој остају забележени сви најважнији догађаји српске и светске стварности и додао да Борба и дан данас негује своје штампано издање по којој је најпрепознатљивија.

У оквиру програма приказан је кратак документарни филм, који говори о историји и настајању “Борбе”.

Признања су између осталог уручена и Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, Хуманитарној организацији „Срби за Србе“, Музеју Козаре из Приједора, Општини Врњачка Бања и осталима.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон