Политика

Срдачан дочек Вучића испред Јелисејске палате; Макрон: Спровести споразуме из Брисела и Охрида, успоставити ЗСО ; Вучић: Питање динара је питање судбинског опстанка Срба на Косову

Председник Француске Емануел Макрон свечано је и срдачно  дочекао председника Србије Александра Вучића испред Јелисејске палате. 

Два председника су се најпре обратила јавности, а потом  ће  разговорати о, како је најављено ,  чак 14 тема.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је вечерас, у заједничком обраћању ,  да је нормализација односа са Приштином обећање и залог за стабилност региона и нашег континента.

Он је  рекао да је то смисао Бриселског и Охридског споразума, закљученог пре мало више од годину дана и нагласио да ће Француска наставити да подржава посредничку улогу Европске уније. Споразуми постигнути у Бриселу и Охриду треба да се спроведу, а Приштина мора да напредује у успостављању Заједнице српских општина, рекао је  председник Француске Емануел Макрон.

,,Свака страна мора да допринесе путу и у том смислу желим да поздравим гест направљен на обе стране, али треба сад ићи још даље. Знам да сте спремни, и ви сте то понављали током нашег заједничког разговора у Бриселу. За мене је тај пут неопходан. Неопходно је да, с једне стране, одговорни за напад у Бањској прошле јесени буду изведени пред судове да одговарају за своје дела. Треба све направити да се таква драма не понавља“, рекао је Макрон.

Додао је да је, са друге стране, неопходно да се превазиђу непотребне претензије настале од недавних одлука Приштине у финансијским трансферима.

Рекао је и да ће се трудити да избори буду ускоро организовани на северу КиМ и да буду изабрани нови легитимни градоначелници.

,,Свестан сам колико су то тешки компромиси, али и могући, вођама који имају храброст и визију да их прихвате и поберу воће мира и тако допринесу стабилизацији региона“, рекао је Макрон.

Вучић: Приштина није испунила ниједну тачку из Охридског и Бриселских споразума

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас председнику Француске Емануелу Макрону у Јелисејској палати да приштинска страна није учинила ништа и да није испунила ниједну тачку ни из Охрадског, нити из првог и другог Бриселско+г споразма.

Вучић је на заједничној конференцији за новинаре у Паризу пренео и да ће вечерас, како је рекао, имати жељу да разговара са Макроном о Савету Европе и ономе што треба да се догоди на територији Француске поводом 75-годишњице оснивања Савета Европе.

,,Рекли сте да су обе стране по нешто учиниле. Да нисте поменули, не бих о томе говорио. Нису обе стране учиниле, једна страна није учинила ништа. Не само да није испунила ниједну тачку ни Охридског, ни првог ни другог Бриселског споразума већ та једна страна је направила изборе са излазношћу од 3,4 одсто, затим сте нам ви рекли и ја сам послушао, потписујте петицију, биће довољно да се распишу избори. Они нам ни после тога не дају изборе, спроводе експропријацију на северу КиМ и ту доводе своје полицајце и војнике, иако немају право“, рекао је Вучић.

И даље се не води никакава истрага против оних који су пуцали у нашу децу само зато што су носили Бадњак, и даље се не води истрага поводом свих рањавања Срба и сви помињу само Бањску, додао је Вучић.

Како је рекао, питање динара је питање судбинског опстанка српског народа на КиМ.

,,Што се тиче Охридског споразума, Србија је испунила већ три ствари, иако није морала ниједну. Био је договор и сви смо разговарали о томе да најпре мора да буде испуњена ЗСО која није померена са мртве тачке, а Србија је од личних карата, таблица, тзв. царинских печата… све је то испунила“, рекао је Вучић.

Вучић: На Француску смо највише рачунали када имамо неку муку, тако је и данас

Председник Вучић је поручио у Јелисејској палати у Паризу да је Србија на Француску увек највише рачунала и у Првом и Другом светском рату, па тако и данас када имамо неки проблем.

,,Ми данас, ове године обележавамо 185 година од успостављања дипломатских односа. Француска нам је одувек била најближа у Европи. На Француску смо највише рачунали и у Првом и у Другом светском рату. И данас, када имамо проблем, када имамо муку неку, ја желим да вам кажем да сам и лично увек могао да се ослоним на Вас, да Вас позовем. Желим француском народу да кажем да су ретки лидери у Европи и свету који желе некога да саслушају, посебно оне који су мањи од њих“, рекао је Вучић.

Он је истакао да Макрон има изузетну особину да је желео да чује мишљење и да саслуша, макар му се то мишљење није допадало увек, макар мислио сасвим супротно, оне који нешто значе на Западном Балкану.

,,И бескрајно му хвала на томе“., рекао је Вучићи додао да је дошао да разговара са Макроном о свим важним питањима, као и о геополитичкој ситуацији.

Ви сте човек од речи, хвала на подршци Србији на путу ка ЕУ

Председник Вучић захвалио се вечерас Француској и председнику те земље Емануелу Макрону на великој подршци Србији на њеном европском путу и због заштите коју је пружила Србији када, како је рекао, није било лако.

,,Желим да вам се захвалим што сте увек могли да нас слушате, што сте желели да нас чујете. Желим да се захвалим Француској на великој подршци Србији, не само на њеном европском путу већ и на томе што сте нас заштитили када то није било лако, јер ја знам како су неки једва чекали да се обрачунају и да пронађу довољно разлога да се обрачунају са Србијом“, рекао је Вучић у Јелисејској палати.

Председник Вучић је додао да је Србија увек подржавала интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ, у складу са Дејтонским мировним споразумом, да ће то наставити да чини и да Француска на то може увек да рачуна.

,,Што се свих других ствари тиче, ја верујем да има још много области где ћемо нашу сарадњу да продубимо. Ми вама верујемо господине председниче. Ви сте мени обећали неке ситнице – које су за вас ситница, а за мене и за нас, за нашу земљу, крупне ствари. И то сте у потпуности испунили. Ви сте човек од речи, ја вам изузетно верујем. И ми изузетно поштујемо и волимо Француску“, рекао је Вучић.

Следи свечана вечера, коју Макрон приређује у част свог госта из Србије, а после вечере француски и српски председник имаће тет-а-тет разговор .

Извор: Т а н ј у г; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон