НасловнаСрбија

Брнабић после састанка са премијером Кине: Односи две земље најбољи у историји

Кина је потврдила потпуну принципијелност међународном праву и територијалном интегритету Србије, као што и Србија подржава политику једне Кине, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић после састанка са кинеским колегом Ли Ћиангом у Шангају.

Истакла је да је састанак са кинеским премијером био изузетно добар, срдачан и јако отворен и оценила да су односи две земље најбољи у историји, додајући да политички немамо отворена питања са Кином.

Брнабић је навела да је са Ли Ћиангом разговарала о свим аспектима сарадње и о томе шта може још да се уради у будућности у области нових технологија, иновација, вештачке интелигенције, биотехнологије.

Било је речи и о недавној посети председника Александра Вучића Кини која је, како каже, била изузетно добра и отворила многа врата.

Према њеним речима, кинески премијер је пренео да је та земља заинтересована за многобројне производе из Србије, не само за пољопривредно-прехрамбене, а томе ће, каже,  одлично послужити Споразум о слободној трговини са Кином.

Указала је да, када је реч о економији, потписивање Споразума о слободној трговини представља отварање нове ере.

„Ми смо до овог тренутка потписали протокол о фитосанитарној инспекцији за три врсте производа, за мед, производе од меда, свеже јабуке и за храну за кућне љубимце. У овом тренутку смо при крају преговора око протокола у вези са извозом пилећег меса у Кину и сувих шљива“, рекла је Брнабић.

Како је додала, замолила је да то буде завршено што пре и да се 2024. године види још један значајан искорак, мада је наш извоз у Кину у последњих десет година повећан 185 пута.

„Наша робна размена је 2022. године прешла шест милијарди долара и то је рекорд до сада“, указала је Брнабић и додала да је Кина 2021. и 2022. године била највећи страни инвеститор у Србији, као и у прва два квартала 2023. године.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон