КосовоНасловна

На гробљу у Приштини мали број посетилаца на Задушнице

На градском гробљу у Приштини мањи број посетилаца дошао је да обиђе гробове својих најмилијих и упали свеће за покој њихових душа.

Оно што разликује овогодишње Задушнице у Приштини у односу на неке раније године јесте да је гробље знатно уређеније, а готово све стазе су проходне тако да су наши суграђани могли да обиђу гробове својих покојних чланова фамилија. Међутим, посетилаца је било у много мањем броју него раније.

– Тешки су услови. Не може да се дође. Не могу старији да дођу. Неки не могу да приђу или да препознају гробове својих најмилијих. Ми млађи још увек можемо, али и хоћемо и морамо – каже за РТВ Грачаница Срђан Пантић.

– Многи су отишли, временом народ се и отуђио, почели су нове животе. Ја сам овде и радим у Грачаници и долазим редовно на Задушнице – каже Драган Радевић.

С обзиром да се ради о градском гробљу на коме су генерацијама сахрањивани покојници, тужна је слика да је број посетилаца из године у годину све мањи.

– Наша је морална обавеза да овде долазимо. Да се поклонимо нашим прецима. Ми њима много дугујемо. Ја ћу овде долазити док сам жива – каже за РТВ Грачаницу Ђурђа Дрмончић.

На приштинском гробљу непосредно пре рата изграђена је капела која је остала запуштена, као и велики број споменика које нико две деценије није обилазио. Они који и даље долазе да упале свеће на неки начин су и чувари успомена на оне који су били део старе Приштине и њених српских становника.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон