Друштво

Брнабић: Сретењски Устав прокламовао темељне вредности – слободу и независност

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је на традиционалној Сретењској академији у Крагујевцу да је Сретењски устав прокламовао темељне вредности нашег народа – слободу, независност и мирољубивост.

„Идеје и идеали садржани у Сретењском уставу одлучно су и јавно прокламовали темељне вредности које већ вековима баштини наш српски народ. Слобода, независност, мирољубивост само су неки од идеала вешто инкорпорираних у садржај Сретењског устава“, рекла је Брнабић у Сретењској беседи.

Она је подсетила да се церемонија дешава у историјском простору старе Народне скупштине у којој је на овај дан 1835. године проглашен Сретењски устав, који је, како је рекла, први основни и темељни правни акт наше отаџбине, „залог наше државности и независности, бедем наше слободе“.

„Стога ми дозволите да са вама поделим осећање истинске почашћености и одговорности, због тога што сам у прилици да се на национални празник свим нашим грађанима обратим управо са овог, самог изворишта нововековне српске државности и уставности“, поручила је Брнабић.

Подсетила је да Сретењски устав није био искључиво први основни правни акт Србије, већ и један од тадашњих најдемократскијих устава у читавој Европи.

„Територијално мала, али духом, слободарством, непокорношћу и визијом снажна кнежевина Србија, изнедрила је на овом месту један од најзначајнијих правних споменика Европе целокупног XИX века“, навела је Брнабић.

Рекла је да је Србија међу ретким државама у свету, уколика не и једина, која свој национални празник слави у спомен на два прворазредно значајна историјска догађаја који су се одиграли истог дана, истог месеца, у двема различитим годинама. 

„Стога ми данас прослављамо Дан државности, али и Дан уставности наше отаџбине. Ове године то чинимо свечаније, организованије и масовније него икада до сада“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, на молбу и иницијативу председника Србије Александра Вучића, Влада је донела одлуку да се од ове године национални празник обележава и прославља кроз читав низ манифестација широм Србије у које је укључен велики број установа културе, стручњака, стваралаца, органа власти, оружаних и снага безбедности. 

„Ово је дан за понос и за захвалност. Ово је дан када указујемо на славу и трајање наше отаџбине, што је и основна порука овогодишњег обједињеног прослављања националног празника“, рекла је Брнабић.

Указала је на то да слобода, суверенитет и независност нису пуки дар и да нису нешто што „нам је пало с неба“, већ да се они мукотрпно освајају и још мукотрпније штите.

Истакла је да живимо у време бројних, веома сложених, опасних, безбедностних, политичких, идентитетских и других изазова. 

„Наш одговор на све те изазове је веома једноставан. Наша снага почива у нашим људима, јединству, слози и сагласју. Само уједињени у оданости отаџбини и спремности да је унапређуемо, снажимо и обогаћујемо у сваком виду њеног постојања, можемо да сви скупа обезбедимо бољу, сигурнију и срећнију будућност својој и нашој деци“, закључила је Брнабић.

Сретењска академија одржана је у здању Старе скупштине у Крагујевцу, где је 1835. године донесен Сретењски устав, а у присуству бројних министара и представника локалне самоуправе.

На академији је изведен културно-уметнички програм, а завршена је песмом „Востани Сербије“.

Извор: Т а н ј у г; Фото: РТВ Крагујевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон