ДруштвоКосовоПравославље

Црква Светог Саве у јужном делу Митровице обележила храмовну славу

Светом литургијом и резањем колача у присуству верног народа у цркви Свети Сава  у јужном делу Митровице обележена је храмовна слава Пренос моштију Светог Саве. Ова православн светиња са краја 19. века у мартовском погрому 2004. је спаљена, а четири године касније почела је њена обнова и из године у годину све је више верника који је посећују.

У присуству великог броја верника, поводом храмовне славе у цркви Свети Сава у јужном делу Митровице служена је света литургија.

“Нека нам је свима, Митровчанима, свим Србима срећна слава и нека Свети Сава буде нама на помоћ, да нам буде молитвеник пред Богом, да се молимо за нас, за наше спасење, за наш род српски и да имамо Божији благослов и свако добро. Нека сте благословени што сте данас дошли да обиђете овај храм и да данашњу славу прославимо заједно”, рекао је у обраћању јереј Ненад Стојановић.

Након литургије уследила је Света тајна причешћа, изрезан је славски колач и одређени су домаћини славе за наредну годину.

“Велика је благослов и част бити домаћин ове славе испред целог нашег града Митровице, задоволјство и част за срећу и напредак наше породице”, каже Катарина Аксентијевић, домаћин славе.

Част да буде домаћин славе припала је и Бранку Спасићу.

“За моју породицу значи пре свега припадност СПЦ, да помогнемо пре свега омасовљењу и доласку у Храм Светог Саве у јужни део Митровице, помогнемо оцу Ненаду да нас ђто више има и да сви заједно истрајемо на овим просторима”, каже СпасићХрам Светог Саве, са краја 19. века, у мартовском погрому је спаљен и опљачкан. Године 2008.  почела је његова обнова, а у јесен 2015. живот у храму је васкрсао и од тада се у њему недељом и празницима окупља верни народ.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон