КосовоПолитика

Ракић и Матић: Циљ укидања динара је отежавања живота грађана на северу КиМ

Спољнополитички коментатор Жарко Ракић и Марко Матић из Центра за одговорне медије оценили су данас да је одлука приштинских власти да укину употребу динара на КиМ донета у циљу да се отежа живот грађанима на северу КиМ и да је реч о једностраном потезу.

На питање да прокоментарише то што је заменик премијера привремених приштинских институција и главни преговарач у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими одбио позив Брисела да иде на састанак о динару, уз образложење “да динар није део дијалога”, Матић је за Т а н ј у г  рекао да би коришћење динара на КиМ и све што се односи на то питање требало да буде резултат преговора Београда и Приштине.

“Постоји и један добар део грађана на Косову, дакле причамо о српској мањини у српским срединама, који су животно заинтересовани за ту врсту економских процеса. Концепт Заједнице српских општина подразумева и неко финансирање, односно могућност финансирања из Србије. Требало је да динарски трансфери буду уређени, значи то је требало да буде резултат преговорачког процеса и у том смислу ова акција Приштине јесте била једнострана и видимо да је, нажалост, угрозила оне који су најугроженији на Косову и Метохији”, навео је Матић.

Истиче да интерес грађана који живе на северу КиМ треба да буде на првом месту, а употреба динара део договора о нормализацији.

Ракић наводи да је реч о политичкој, а не финансијској одлуци која има за циљ да отежа живот грађана на северу КиМ.

На питање да прокоментарише притисак Запада и Американаца на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одлуку о укидању употребе динара одложи или суспендује, Ракић оцењује да тај притисак није довољно искрен и јак.

“Мислим да се он (Курти) упустио у веома проблематичну хазардерску игру са овим потезом. Ствар је проблематична, Курти иде на апсолутно заоштравање, тако да можемо очекивати да ће ово да потраје. Не верујем ја да је тај притисак на њега искрен и да је довољно јак”, каже Ракић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон