ВестиСрбија

Црвени крст  у Сремским Карловцима припрема се за дочек деце са Косова

Након седмице препуне активности поводом Недеље Црвеног крста која се на читавој територији Србије обележава од 8. до 15. маја, та хуманитарна организација у Сремским Карловцима припрема се за још један веома важан задатак, који спада у традиционалне.

Како сазнајемо од секретара Црвеног крста Сремских Карловаца Марине Фодор, од 3. до 6. јуна ова организација угостиће децу са Косова. Осамнаест средњошколаца и ученика старијих разреда основне школе са водичима из Грачанице биће смештено у Еколошком центру „Радуловачки“ који радо отвара врата гостима са Косова.

Док припрема програм њиховог боравка у Сремским Карловцима, Марина Фодор позива све који су у прилици да дају допринос да ђаци са Косова проведу у гостима четири дана што је могуће лепше.

„Значиће нам пуно сваки вид помоћи, али би нам највише одговарало када би за децу они који то могу, сносили трошкове исхране, као што ће то учинити власник адреналин парка на Стражилову последњег дана њиховог боравка код нас. Организоваћемо им програм којим је обухваћен обилазак знаменитости Сремских Карловаца, одлазак у Нови Сад и посету Петроварадинској тврђави, а сва је прилика да ће овог пута отићи и у Зрењанин“, каже Марина Фодор.

Током боравка деце са Косова у Карловцима Црвени крст ће одржати и годишњу Скупштину уз учешће представника организација са којима има успостављене братске односе, међу којима су поред Грачанице, Врњачка Бања, Пландиште, Братунац и Мостар.

По речима Марине Фодор Недеља црвеног крста под слоганом „Сачувајмо хуманост“ била је прилика да се искаже захвалност свима који су показали ту особину, али и награде онима који су их заслужили. Награђени су најбољи учесници квиза „Шта знаш о здрављу“, као и победници конкурса „Крв живот знаћи“ у ком су први пут учешће узели и предшколци.

Нису заборављени ни добровољни даваоци крви. Покрајинска награда која се додељује школама које доприносе афирмацији и развоју добровољног давалаштва ове године припала је и Карловачкој гимназији, а поримила ју је професорка Душица Бегојев на свечаности у згради Скупштине АП Војводине. Са задовољством Марина Фодор каже да је током минуле седмице одржано и општинско такмичење у Првој помоћи, у ком су први пут учествовали и „петлићи“ – ђаци другог разреда основне школе.

Извор: Радио Митровица север/Дневник

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон