КосовоНасловна

Поводом 23. године од напада на аутобус Ниш Експреса 16. фебруара помен у цркви Свете Петке у Лапљем селу

Поводом обележавања 23 године од напада на аутобусе Ниш Експреса на магистралном путу Ниш – Приштина, када је живот изгубило 12 особа,  у  цркви Свете Петке у Лапљем селу,  16. фебруара 2024. године  у 11:00 сати, одржаће се помен невиним жртвама терористичког напада, за који до данас нико није одговарао.

Помен ,, Ливадице, да се не заборави“, организују епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска
Културно-просветна заједница.

Напад на аутобус код Подујева десио се 16. фебруара 2001. године када је експлозијом мине на магистралном путу Ниш—Приштина, у селу Ливадице, дигнут у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора, ишли у Грачаницу, на православни празник Задушнице. У нападу је одмах погинуло 10 особа, а још две су потом умрле од повреда.

Осумњичени за овај терористички напад, Албанац са Косова Фљорим Ејупи, ухапшен је након напада, али је убрзо побегао из америчке војне базе „Бондстил” код Урошевца, где је био притворен. Поново је ухапшен у јуну 2004. у Тирани и предат Унмик полицији. Поред Ејупија, под сумњом да су повезани са овим терористичким нападом у исто време ухапшени су Чељи Гаши, Авдиј Бехљуљи и Јусуф Вељиу.

Судско веће међународних судија Унмика је 2008. године Фљорима Ејупија прогласило кривим за подметање експлозива и тада је осуђен на 40 година затвора. Међутим, Врховни суд Косова је, у другостепеном поступку марта 2009. године, ослободио Ејупија због наводног недостатка доказа. За овај злочин још увек нико није одговарао.

Извор: Саопштење / ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон