Косово

Дачић: Гласање о пријему Косова у Савет Европе највероватније 17. маја

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је 16. и 17. маја седница Комитета министара Савета Европе (СЕ) о пријему Косова у ту организацију, а да ће гласање бити највероватније 17. маја.

Дачић је за ТВ Прва рекао да та тема још није на дневном реду, али се може очекивати да буде. 

„Парламентарна скупштина Савета Европе је завршила своју улогу. Они су дали препоруку, али то не значи да о томе мора да се расправља одмах. Неке земље изражавају резерву, то су Француска и Италија. А када Француска и Италија изразе резерву, онда се поставља велико питање, јер они тамо немају сад баш 100 одсто већину. Прошли пут је на гласању било 33 за, а треба 31. Значи, то је већ пољуљано“, рекао је Дачић и указао да је Мађарска признала тзв. Косово, али да су гласали против пријема у СЕ. 

Нагласио је да се сада поставља питање да ли ће они који су већ дали свој глас то учинити поново. 

„Ми морамо да се боримо и нећемо се предати у сваком случају. Међутим, овде је тешка, веома је тешка борба и видећемо како ће се даље одвијати“, рекао је Дачић.

Како је навео, председника привремених приштинских инситуција сада“ гурају“ да пошаље уставном суду Косова Статут Заједнице српских општина (СЗО) и док Французи кажу да је потребан одговор тог суда, неки кажу да је довољно само да пошаље захтев. 

Дачић је указао да је Косово вештачки политички „неуспешан пројекат“, наводећи да је оно 2008. године једнострано прогласило независност, а да 2024. још није остварило пуно признање.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон