Косово

Епархија рашко-призренска: Очекујемо да косовске институције коначно ураде свој део посла и Високим Дечанима издају поседовни лист

Епархију рашко-призренску, ни Манастир Високи Дечани нико из косовских институција није контактирао у вези извршења одлуке Уставног суда Косова из 2016. године у вези земље манастира Високи Дечани, саопштено је из Епархије рашко-призренске, поводом најновијег развоја догађаја око питања земље манастира Дечани

“Последњих година сведоци смо више изјава највиших косовских званичника да одлука Уставног Суда о земљи манастира Дечани наводно није легално донесена и да не може бити извршена и да о њој треба да се води некакав дијалог са Црквом. Након консултација са нашим правним саветницима и више контаката са међународним представницима у Приштини, изнели смо наш став да се око поменуте одлуке Уставног суда, која је обавезујућа и коначна, не може водити никакав дијалог, нити правити договор јер је то противно законским принципима у свим демократским друштвима”, наводи се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска подсећа да се, будући да је општина Дечани годинама одбијала да изврши одлуку Уставног суда, обраћала и централном катастру Косова који има пуно право да упише земљу чиме би се сутоматски ажурирало катастарско стање имовине манастира на општинском нивоу. Уставни суд Косова, како се наводи, се такође у међувремену оглашавао да се одлука мора спровести.

“Нажалост, нисмо нашли разумевање ни спремност да се одлука изврши ни од стране локалног ни централног катастра Косова без икаквог образложења. Наш случај је константно био пребациван са општинског на централни и са централног на општински ниво и на тај начин се упорно избегавало извршење одлуке 8 година. Зато очекујемо да косовске институције коначно ураде свој део посла у складу са законом и упишу нашу земљу у катастар и манастиру издају уредан поседовни лист у складу са судском пресудом. Сматрамо да би то био значајан корак за владавину права”.

Што се тиче спремности за дијалог у циљу унапређења живота и решавања практичних питања, истиче се да је Црква увек била и остала отворена за разговор са свим људима добре воље, што се на делу показивало свих ових година.

Извор: X/Епархија рашко-призренска

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон