КосовоПолитика

Дачић: Одлука о препоруци за пријем Косова у СЕ срамотна и скандалозна

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем Косова у чланство Савета Европе срамотна и скандалозна.

”Одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем Косова у чланство Савета Европе је срамотна и скандалозна, која руши све принципе на којима почива Савет Европе, јер је по први пут предложен пријем територије која није чланица Уједињених нација и није међународно призната”, поручио је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова.

Он је поручио да одлука угрожава територијални интегритет и суверенитет Србије.

”Одлука представља још један доказ суноврата и краја међународног права”, порчио је Дачић.

Раније данас Одбор за политичке послове Парламентарне скупштине Савета Европе прихватио је данас на састанку у Паризу препоруку да такозвано Косово буде позвано у чланство те оорганизације.

На друштвеној мрежи Икс те организације наводи се да је наредни корак пленарна дебата, која ће се одржати 18. априла, када ће ПССЕ и гласати о њеном статутарном мишљењу.

За ту одлуку гласало је 31 представника земаља, док су против одлуке били представници Црне Горе и БиХ Маја Вукићевић и Сњежана Новаковић, као и два представника Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.

Уздржан је био представник Грчке у том политичком одбору.

Гласању о овом питању претходио је извештај известиоца ПССЕ за Косово Доре Бакојани, која је од Приштине тражила да испуни три услова, од којих је испуњен само један – враћање имовине манастиру Високи Дечани.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон