Косово

Дачић: Отворена Пандорина кутија, поткопани темељи Савета Европе

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да се усвајањем Извештаја за пријем Приштине у Савет Европе отвара Пандорина кутија, а да је посреди наметање политичких ставова и демонстрација политичке моћи оних држава које су признале Косово. 

Гостујући на телевизији Пинк, Дачић је рекао да се води надљудска борба пред завршни Комитет министара СЕ 16. и 17. маја који може и да одбаци Извештај, да одложи гласање о њему или пак да га прихвати.

Та последња опција је највероватнија с обзиром да је велики број земаља чланица Савета Европе признао једнострано проглашену независност Приштине, тачније од 46 држава Косово признало је 34, док је за пријем у ту организацију потребан 31 глас држава чланица, сматра он.

„Ово је незабележен случај да се оваквом брзином неко гура у чланство Савета Европе. На пример, Србија је чекала три године, Хрватска шест. Значи, сад тзв. Косово испада као неки рај на земљи који, ето, треба сви да буду захвални што су они ипак одлучили да постану чланови Савета Европе,“ рекао је иронично шеф српске дипломатије.

Међутим, Дачић каже да је то готово једина организација где албански политичари из покрајине могу да прогурају Приштину, с обзиром да се са политиком поништавања признања Косова ситуација у свету преокренула те да Приштина не може ништа да уради по питању чланства у Уједињеним нацијама и њеним организацијама. 

Он је коментаришући део излагања известиоца Доре Бакојани која је рекла да се овим чином не задире у статусно питање, јер да је тако, она се као представница Грчке, која није признала независност Приштине, не би прихватила тог посла, оценио да је реч о цинизму.

„Ја мислим да је овде потпуно јасно да су они поткопали темељ своје куће, односно наше куће, Савета Европе,“ закључио је Дачић.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон