Србија

Дачић поводом Дана победе: Наша дужност да не допустимо покушаје измене историје

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић честитао је  свим грађанима Србије 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

,,Дан победе је велики празник, симбол херојства и јединства народа, који буди, пре свега, снажна сећања на заједничку борбу против фашизма, највећег зла 20. века“, навео је Дачић, саопштило је Министарство унурашњих послова.

После трагедије Другог светског рата, на идејама антифашизма, слободе, правде и мира, генерације наших предака су дословно спасле свет, окончавши рат и поставивши темеље за мир, обезбедивши нашу садашњост и будућност, истакао је он.

,,Данашњи дан је и прилика да се суочимо са свим актуелним изазовима који могу да доведу у питање остварене благодети мира. Нажалост, суочени смо са покушајима релативизације злочина фашизма и изједначавања жртава и злочинаца, као и са идејама искључивости, мржње и нетолеранције чије је трагичне последице осетила генерација наших предака“, рекао је Дачић. 

Наша дужност је, како је нагласио, да не допустимо такве покушаје измене историје.

,,Морамо остати посвећени очувању слободе и мира за које су они дали животе. Морамо, уједињени са свим пријатељима широм света, бранити наше заједничке вредности – слободу, демократију, безбедност, људска права, и борити се против нетрпељивости и мржње. Јер свако од нас носи велики терет одговорности пред будућим генерацијама”, закључио је Дачић.

Вулин положио венац на гробље ослободиоцима Београда

Потпредседник Владе Александар Вулин одао је пошту ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Он је положио венац на Спомен комплекс гробља ослободилаца Београда и цвеће на Споменик вечна ватра и Споменик Црвеноармејцу. 

Државној церемонији поводом Дана победе поред потпредседника Владе Србије Вулина, присуствовали су и министри Старовић, Селаковић, Поповић, Ђурђевић Стаменковски, амбасадор Руске Федерације Боцан-Харченко, као и представници СУБНОР-а.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон