Косово

Дачић: Приштина и после 11 година од Бриселског споразума одбија да формира ЗСО

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да приштинске власти ни после 11 година од потписивања Бриселског споразума нису формирале Заједницу српских општина (ЗСО) и да уместо да Косово трпи притиске због одбијања да испуни своје обавезе бива награђивано од стране међународне заједнице.

„Сада је 11 година од када сам ја потписао Бриселски споразум, заједно са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон. Међутим, ЗСО, која је главна обавеза, није ни до данашњег дана реализована, пре свега због одбијања приштинских власти“, рекао је Дачић на конференцији за медије после састанка са председавајућим ОЕБС и министром спољних и европских послова и трговине Малте Ијаном Борџом.

Он је додао да због одсуства притиска међународне заједнице на Приштину, тамошње власти не осећају обавезу да испуњавају међународне обавезе.

„Ми ћемо и даље бити конструктивни фактор, али оваква позиција доводи наш народ на Косову и Метохији, у веома тешку ситуацију“, закључио је Дачић.

Први споразум о принципима нормализације односа Београда и Приштине,  закључен је 19. априла 2013. године у Бриселу под покровитељством ЕУ.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон