KosovoNaslovna

Petković: Za dva dana u Briselu razgovori o tekstu Statuta ZSO

Razgovor Vučića i Lajčaka je bio ozbiljan, predsednik ga je upoznao teškom situacijim u kojoj se Srbi nalaze na KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM na konferenciji za medije,  nakon sastanka predsednika  Vučića i Lajčaka , kome je prisustvovao.On je najavio da će se o Statutu ZSO razgovarati u Briselu, za dva dana.

,,Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština“, rekao je Petković

On je dodao da je predsednik ukazao i na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima  premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

,,Razgovarali smo i o Zajednici srpskih opština, to je bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka. To je ključna i najvažnija tema pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pored deeskalacije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić posebno insistirao“, rekao je Petković.

On je podvukao da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

,,Nažalost, gotovo da ih nema, zbog toga što Aljbin Kurti ta prava gazi gotovo svakoga dana. Bilo je reči svakako i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili pak dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Vi dobro znate da Beograd nikada nije bežao od razgovora i dijaloga, već naprotiv, uvek smo insistirali na dijalogu kao jedinom načinu rešavanja svih problema i normalizacije odnosa Beograda i Prištine „, naglasio je Petković.

Petković je ponovio da je za Srbiju važno da sačuva živote i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

,,Zbog toga je važno da razgovaramo, pregovaramo i tražimo rešenja. Mir je taj koji je najdragoceniji. Ne smemo ni u jednom trenutku bilo kakvim potezom da ugrozimo mir i zato insistiramo na razgovorima“, istakao je Petković.

Podsetio  je da je Beograd konstruktivna strana, strana koja je posvećena procesu normalizacije odnosa. 

,,Mi smo odgovorni i u takvom pristupu ćemo biti i pre svega u periodu koji je ispred nas. Zato što je to jedini način kojim možemo da ostvarimo određene pomake i rezultate. Deeskalacija na terenu je neophodna, naročito na severu Kosova i Metohije“, naglasio je Petković.

Izvor: TV Most

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button