КосовоНасловна

Петковић: За два дана у Бриселу разговори о тексту Статута ЗСО

Разговор Вучића и Лајчака је био озбиљан, председник га је упознао тешком ситуацијим у којој се Срби налазе на КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ на конференцији за медије,  након састанка председника  Вучића и Лајчака , коме је присуствовао.Он је најавио да ће се о Статуту ЗСО разговарати у Бриселу, за два дана.

,,Прихватили смо позив господина Лајчака да се за два дана видимо у Бриселу где ће бити наставак разговора Београда и Приштине. Наша страна врло припремљено иде и са посебним тимом експерата где ћемо разговарати о тексту статута ЗСО што је први конкретан корак у правцу формирања Заједнице Српских општина“, рекао је Петковић

Он је додао да је председник указао и на све чињенице о дневној угрожености Срба на Косову и Метохији, али и бројним ескалаторним потезима  премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

,,Разговарали смо и о Заједници српских општина, то је било на дневном реду данашњег састанка. То је кључна и најважнија тема пре свега за српски народ на Косову и Метохији, поред деескалације на којој је председник Александар Вучић посебно инсистирао“, рекао је Петковић.

Он је подвукао да ЗСО представља механизам очувања колективних и индивидуалних права српског народа на Косову и Метохији.

,,Нажалост, готово да их нема, због тога што Аљбин Курти та права гази готово свакога дана. Било је речи свакако и о свим другим темама у оквиру оних споразума који су потписани или пак договорени у дијалогу Београда и Приштине. Ви добро знате да Београд никада није бежао од разговора и дијалога, већ напротив, увек смо инсистирали на дијалогу као једином начину решавања свих проблема и нормализације односа Београда и Приштине „, нагласио је Петковић.

Петковић је поновио да је за Србију важно да сачува животе и опстанак Срба на Косову и Метохији.

,,Због тога је важно да разговарамо, преговарамо и тражимо решења. Мир је тај који је најдрагоценији. Не смемо ни у једном тренутку било каквим потезом да угрозимо мир и зато инсистирамо на разговорима“, истакао је Петковић.

Подсетио  је да је Београд конструктивна страна, страна која је посвећена процесу нормализације односа. 

,,Ми смо одговорни и у таквом приступу ћемо бити и пре свега у периоду који је испред нас. Зато што је то једини начин којим можемо да остваримо одређене помаке и резултате. Деескалација на терену је неопходна, нарочито на северу Косова и Метохије“, нагласио је Петковић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон