Политика

Дачић: Седница СБ УН још једна прилика да Вучић укаже на све проблеме Срба на Косову

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је данашња седница Савета безбедности УН у Њујорку, која је посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а још једна прилика да председник Србије Александар Вучић истакне све темељне принципе за које се залаже Србија, као и да укаже на све проблеме са којима се Срби суочавају на простору Косова.

Дачић је навео за ТВ Пинк да је седница прилика да Вучић истакне да је тај извештај који се, како је навео, увек спрема шаблонски, недовољан и да не приказује на прави начин све недаће са којима се српски народ суочава.

„Такође и прилика да истакне и то да у њему нису описани сви проблеми, нити је јасно одакле сви ти проблеми проистичу“, рекао је Дачић.

Министар је навео и да је та седница још једна прилика да Вучић понови темељне принципе за које се Србија залаже, као и да укаже на све проблеме са којима се Срби суочавају на простору Косова.

Подсетио је да на седници неће присуствовати косовски премијер Аљбин Курти, наводећи да је очигледно разлог тај што није добро прошао у ранијим „дуелима“ са Вучићем.

„Занимљиво је да Курти неће бити на седници, него Османи. Он је побегао од те седнице и мегдана са Вучићем. Углавном је он долазио на ове седнице, али очигледно је да није баш најбоље прошао у свим тим дуелима јер он то схвата као неку врсту дуела“, рекао је Дачић.

Указао је и да је седница СБ која ће данас бити одржана у Њујорку редовна, али да западне земље покушавају и успевају у томе да смање број тих седница. „Било је раније одржавање четири пута, значи било је на свака три месеца, па се смањило на три, па сада на два. И то је тешком муком смо задржали да уопште буде два пута. И сад имате нелогичну ситуацију, то је да у БиХ расправља се два пута годишње, а њима смета што се два пута годишње расправља о Косову“, рекао је Дачић.

На питање да ли очекује да ће неко на данашњој седници реаговати на референдум који се одржао на северу Косова и на бојкот гласања Срба, Дачић је навео да то питање формално не улази у извештај, али да ће то сигурно бити тема. Додао је и да је референдум на северу Косова „пропао“.

„Знате какав је то сад спин, они нас сад криве за тај референдум, што смо ми као бојкотовали референдум- мислим на ЕУ. Ето ми нисмо конструктивни, а испада да Приштина јесте. А они су направили целу ту ситуацију. Билу лажни избори, изабрани лажни градоначелници. Онда они рекли покрените иницијативу за смену па ће они да поднесу оставке. Међутим они не поднесу те оставке. Па онда сада треба да се иде на референдум. То је читав један списак тих неких научно фантастичних идеја које стално изазивају проблем“, рекао је Дачић.

Дачич је рекао и да је циљ једностраних аката које долазе од Куртија да се стално изазивају неки проблеми и да се закомпликује живот Срба који живе на Косову, чиме би се остварио дугорочни циљ – наставак политике етничког чишћења.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон