КосовоНасловна

Дан државности, битан дан за становнике централног Косова

У знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века,  Србија данас обележава Дан државности – Сретење.  Сретење Господње је и један од 12 највећих хришћанских празника, па је већина Срба са Косова на данашњи велики празник обишла своје светиње, за које истичу да су уз матицу Србију, највећа узданица за опстанак на својим огњиштима.

Србија данас слави Дан државности. На данашњи дан 1804. године у Орашцу је подигнут  Први српски устанак, а истога дана 31. годину касније 15 фебруара 1835. године донет је први Устав Србије, који је у то време био један од најмодернијих.

„Тај устав није био дугог века, укинут је врло брзо на инсистирање великих сила пре свих Царске Русије, Хазбуршке монархије и Отоманског Царства, уз образложење да не желе Француски забран у балканску шуму. Аутор тог устава Димитрије Давидовић је тај устав написао по узору на Француске уставне повеље, на Француски устав из 1830. године, на Белгијски устав из 1831. године, дакле један модеран устав. То наравно није одговарало великим силама да једна мала заостала Србија има модеран устав, а и то је тадашњи дух времена, наиме у то време је Европом деловао један савез који се звао Света алијанса“, рекао је Александар Гуџић, историчар.

Српска православна црква и верници данас прослављају празник Сретење Господње, као спомен на дан када је Богородица по први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу, па је већина верника на данашњи велики државни и верски празник искористили прилику да се помоли Богу у својим светињама.

У знак сећања  на обнову Српске државности, односно зачетка модерне Српске државе, празник Сретење обележава се као државни празник од  2002. године.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон