Друштво

Дан сећања на жртве Холокауста

Национални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату биће обележен данас на Старом сајмишту, месту најозлоглашенијег нацистичког логора на територији окупиране Србије, државном церемонијом полагања венаца и одавања почасти, коју ће предводити изасланик председника Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

У Меморијалном центру „Старо сајмиште“ који је успостављен управо на месту злогласног логора, поред изасланика председника, венце ће положити потпредседник Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, члан Привременог органа Града Београд Никола Никодијевић, представници Музеја жртава геноцида, Меморијалног центра „Старо сајмиште“, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске националне мањине, Удружења грађана за неговање антифашистичких традиција и представници дипломатског кора у Србији.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату јесте државни празник, односно дан сећања, који се обележава у Србији сваке године, 22. априла. Обележава се као спомен на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ, а посвећен је свим Србима, Јеврејима и Ромима страдалим у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.

Тог дана је 600 од укупно 1.073 још увек живих логораша напало усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело само њих 91. Преостала 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју, убијена су и спаљена заједно са логорским објектима. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша, 11 је преживело. Партизани су у логор ушли тек почетком маја 1945. Концентрациони логор „Јасеновац” једно је од највећих стратишта у Другом светском рату.

Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).

Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији Хрватске и Босне и Херцеговине.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поручио је, поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, да исказује најдубљи пијетет страдалим невиним жртвама и нагласио да оне никада не смеју да буду заборављене.

„Дужност и обавеза свих нас, као одговорних чланова друштва, јесте да чувамо сећање на жртве холокауста и геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату, да сећања и свест о погубности мржње и нетолеранције преносимо на наредне генерације и тиме осигурамо будућност у којој владају мир, толеранција, разумевање и прихватање различитости“, рекао је Жигманов, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Министар је нагласио да страдања невиних и ужаси Другог светског рата треба да буду опомена да само доследна и бескомпромисна борба против расне, верске, националне и сваке друге нетолеранције, против говора мржње и сваког облика насиља, те истрајна посвећеност неговању толеранције и уважавања различитости, могу да буду гаранција да се таква злодела никада више неће поновити.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон