НасловнаСрбија

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић са др Нилсом Петером Фон Редекером о политичкој ситуацији на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са шефом Одељења за Западни Балкан у Министарству спољних послова Савезне Републике Немачке, др Нилсом Петером Фон Редекером.

Петковић је госта упознао са политичком ситуацијом на Косову и Метохији и проблемима Срба због политичке и сваке друге обесправљености и сталних покушаја да се насилним и недемократским средствима потчине вољи Приштине, наглашавајући да се због терора Аљбина Куртија доводи у питање опстанак српског народа, нарочото на северу КиМ.

На то указују и недавни догађаји, када су албански  представници у општинама у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану одбили да приме грађанску иницијативу за смену лажних и нелегитимних градоначелника на северу КиМ, на чему инсистира и ЕУ, истакао је директор Петковић. Легитимисање грађана од стране полиције, у том тренутку, имало је за циљ застрашивање, што по Петковићевим речима, јасно показује да Куртијев режим ни не помишља да деескалира ситуацију у четири општине на северу Косова и Метохије. Овакви и остали учестали унилатерални потези Приштине, као што су неоснована и противправна хапшења и свакодневно насиље које приштински режим спроводи над Србима, стварају нове тензије у покрајини, који Београд никако не жели, рекао је директор Петар Петковић.

У наставку састанка Петковић је нагласио да је неопходно да што пре дође до деескалације ситуације на терену, као и да се што хитније формира Заједнице српских општина на темељу споразума из 2013. и 2015. године, а кроз коју би била обезбеђена колективна и индивидуална права српског народа у покрајини, а са којом се касни више од десет година.

На крају разговора, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је нагласио да упркос кризама, које се на Косову и Метохији свакодневно умножавају, Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином, сматрајући да је то једини начин да се спречи ескалација међунационалних тензија и сачува мир.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон