НасловнаСрбија

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић са амбасадорком Немачке Анке Конрад о актуелној ситуацији на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадорком Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Њ.Е. Анке Конрад са којом је разговарао о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, истакавши чврсту и принципијелну опредељеност Београда за мирним решавањем свих отворених питања и проблема у оквиру дијалога о нормализацији односа са Приштином.

Петковић је посебно подвукао које је све кораке Београд предузео у циљу нормализације ситуације на северу КиМ, истакавши да Приштина није предузела неопходне мере које би водиле смиривању тензија и деескалацији, већ напротив свакодневно повлачи додатне ескалаторне потезе с циљем изазивања нових криза и тензија и етничког чишћења нашег народа. Он је истакао позив Београда, али и спремност Српске листе да учествују на локалнимизбоирма на северу КиМ, прневши својој саговорници да Приштина на челу са Аљбином Куртијем кочи и саботира тај процес различитим условљавањима и административним препрекама јер заправо не жели да изборе спроведе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију назначио је да Приштина трагичне догађаје од 24. септембра у Бањској користи за додатни терор и обрачун са српским народом, што резултира одливом српског становништва са њихових вековних огњишта.

Петковић је саговорници набројао главне примере тешког положаја Срба у покрајини, њихова свакодневна хапшења и малтретирања, посебно скренувши пажњу на чињеницу да је Азему Куртају, који је 6. јануара ове године пуцао у српске дечаке Стефана и Милоша Стојановића из Готовуше, укинут кућни притвор и да му је допуштено да се брани са слободе. То јасно говори да за Србе на КиМ нема ни права, ни правде, нити их може бити под режимом Аљбина Куртија, рекао је директор Петар Петковић.

Говорећи о угроженој безбедности и политичким проблемима са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији, директор Петковић је посебно истакао присуство тзв косовске полиције на северу КиМ, која свакодневно  терорише и застрашује Србе, што води ка новим тензијама и кризама.

Петковић је нагласио да Београд остаје искрено заинтересован да се што пре седне за преговарачки сто и да у дијалогу Београда и Приштине дође до компромисног решења, којим би се створили услови за трајну стабилност и мир у региону. Да би се то догодило потребно је, према Петковићевим речима, да Приштина ургентно деескалира ситуацију на терену и омогући формирање Заједнице српских општина, што Аљбин Курти категорички одбија, наочиглед међународних актера.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон