ВестиКосовоНасловнаПравославље

Владика Теодосије у Лепосавићу на обележавању славе удружења „Мајка Анастасија“

У Лепосавићу је данас обележена слава удружења „Мајка Анастасија“. Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког, служио је Владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење овдашњег свештенства Српске Православне Цркве и читање јеванђеља по Марку.

Удружење „Мајка Ансастасија“ обележило је данас недељу жена мироносица која је обележена као крсна слава, а које се обележава треће недеље по Васкрсу.

Епископ рашко-призренски Теодосије у својој бесети подсетио је присутне вернике на страдање Христиво и Јосифа из Ариматреје угледног грађанина и тајног Христовог ученика који га је скинуо са крста и сахранио.

„Он је једини имао смелости да уђе Пилату и њега је једино он могао примити будући да је био знатан и богат и затражио је тело Христово страдално да га сахрани у гроб. И пошто је Пилат проверио преко капетана зачудивши се да је тако брзо умро на крсту Господ, он је допустио Јосифу да скине пречисте тело Христово и да га сахрани. Требало је много храбрости, смелости да и онда када су апостоли разбежали од страха, јер они јудејци који су ухватили и распели Господа они су могли исто то да учине са његовим ученицима и следбеницима, али овде је љубав према Христу победила страх и Јосиф заједно са онима који су били сво време под крстом, то је био свети Јован Богослов и жене мироносице он је скинуо са крста белог положио га на једну плочу и помазао га слојем мирисима увио га у чисто платно и положио га у нови гроб исечен у камену који је Јосиф био припремио за себе у који нико никада пре није био сахрањен и онда су војници тај гроб запечатио огромним каменом да буду сигурни, да га нико никад неће узети из гроба“, рекао је Теодосије.

Владика Теодосије је кроз беседу говорио и о женама мироносицама које су ујутро првог дана после суботе дошле на гроб васкрслог Исуса Христа, честитајућу празник Свете Анастасије.

„И при нашим храмовима, а ево и данас овде славимо данашњи празник жена мироносица, наше сестре у Христу овде привржене цркви Господу његовом дому оне су попут жена мироносица, своју љубав, жртву и мирисе принели цркви Христовој, а црква Христова то смо ми људи на првом месту жива црква а најпре на оним малим слабим којима је потребна помоћ, зато је господ дао да имају и онима који су богати и они који су сиромашни јер смо потребни једни другима. Нека је срећан данашњи празник и да долазимо у Храму божјем. Да долазимо овде као што су жене мироносице кренуле на гроб Христов јер из тог гроба је засијала светлост Васкрсења и радост вечнога живота, Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе, казао је Теодосије.

Јереј Драган Ђукић казао је да данас прослављају жене мироносице и славу удружења и додао да је основано са разлогом како многи не би остали ускраћени за помоћ и храну.

„Жене из Лепосавића које су ангажовале да се баве једним богоугодним делом, а то је хуманитарни рад да помажу нашим суграђанима скупљајући основна средства за живот и тиме црква показује пажњу свима онима којима је то потребно, јер ако ми данас живимо у времену где су многи били гладни и имали смо ситуацију да неки нису по неколико дана јели, ето на такве случајеве смо наишли и тиме се ово удружење бави. Уједно Владика Теодосије служи литургију и честитао је прву славу удружења, а даће Бог да се удружење бави дуго година овим радом и дај боже да што мање посла имају, али у овој ситуацији мислима је то изузетно важно и насушна потреба свих оних који потребују помоћ од удружења“, рекао је Ђукић.

Андријана Попадић попадија и једна од чланица Удружења “ Мајка Анастасија“ при храму Светог Василија Острошког уз благослов Владике Теодосија додаје, додала је да се ово удружења труди да свима изађе у сусрет, посебно онима којима је помоћ најпотребнија.

„Благословом Епископа рашко-призренског 14. фебруара на Светог Трифуна добили смо благослов како би смо основали хуманитарно удружење при нашем Храму Светог Василија Острошког,  а удружење је добило назив по мајци Светог Василија, самим тим носи назив ‘Мајка Анастасија’. Удружење броји 52 чланице тренутно. Имали смо до сада око двадесет хуманитарних акција, пидељено је око педесет пакета помоћи становништву које је угрожено. Ове године, другу годину за редом организовали смо и фарбање васкршњих јаја, офарбан је око две хиљаде јаја где је један део уручен манастиру Улије и манастиру Врачева, а остали део је подељен потребитима“, казала је Попадић.

У наредном периоду чланице Удружења „Мајка Анастасија“ планирају хуманитарну акцију за око седамнаест породица на територије општине Лепосавић, којима ће поделити пакете помоћи у виду хране и личне хигијене.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон