НасловнаСрбија

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са Францом Ксавером Мауерером о тешким безбедносним условима у којима живи српски народ на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са спољнополитичким саветником ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу Францом Ксавером Мауерером кога је на првом месту упознао са изузетно тешким безбедносним условима у којима живи српски народ на Косову и Метохији, посебно на северу покрајине где је изложен константном терору власти из Приштине, инситуционалном и сваком другом виду насиља.

Једнострани и противправни, насилни потези Приштине који су се интензивирали последњих годину дана на северу КиМ, свакодневне провокације, неоснована и произвољна хапшења Срба, одузимање српске земље, терор специјалне полиције на северу покрајине која ту нема шта ни да тражи по слову споразума, пребијање српске деце, пуцање у Србе за које по правилу нико не одговара, градња нелегалних параполицијских база, довели су нажалост до трагичног развоја догађаја у Бањској које Београд нити је желео нити с њима има везе, истакао је Петковић.

Директор је свог саговорника упознао и корацима и напорима које Београд константно предузима у циљу смиривања тензија и нормализације ситуације на северу КиМ, истакавши чврсту и недвосмислену опредњељеност да се сачува мир и да се сва отворена питања решавају у оквиру дијалога под посредством ЕУ.

Нажалост, Приштина свакога дана и својим ескалаторним, једностраним потезима, запаљивим изјавама и непримереном реториком која није у духу нормализације, руши и поништава све до сада постигнуте споразуме, јасно одбијајући да формира Заједницу српских општина која је испреговарана у Бриселу пре пуних 10 година, подвукао је директор Канцеларије за КиМ.

Нажалост, навео је Петковић, ни Београд ни међународна заједница у Приштини и Аљбину Куртију немају конструктивног нити кредибилносг саговорника и упркос отвореним позивима и спремности Српске листе да учествује на ванредним локалним изборима у четири општине на северу КиМ, Курти на све начине тај процес опструише с јединим циљем да на власти задржи своје нелегитимно изабране градоначелнике који не представљају ни избор ни вољу већинског српског народа.

На Косову и Метохији не постоји никаква владавина права већ се све одлуке доносе искључиво по етничком кључу на штету српског народа, упозорио је директор Канцеларије за КиМ навевши пример да се Срби арбитрарно хапсе и држе у притвору месецима у нехуманим условима, без адекватне лекарске неге, док Приштина на слободу пушта припадника тзв. КБС који је на Бадњи дан пуцао у српске дечаке Стефана и Милоша Стојановића.

Београд ће наставити да чини све да сачува мир, али одговорност је пре свега на Приштини која чини све да онемогући нормалан суживот и доведе до истинске деескалације на простору Косова и Метохије.

Састанку су присуствовали и господин Јаков Девчић и госпођа Гордана Пилиповић из Фондације Конрад Аденауер.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон