Косово

Јевтић са командантом Кфора и амбасадором Швајцарске о уредби ЦБК

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић одржао је данас одвојене састанке са амбасадором Швајцарске на Косову Јургом Шпрехером и командантом Кфора генерал-мајором Озканом Улуташем са којима је разговарао о политичкој и безбедносној ситуацији, са највећим акцентом о уредби ЦБК о укидању динара.

Јевтић је након разговора са амбасадором Швајцарске истакао за Косово онлајн да је састанак био добар и да су анализиране све важне теме када се ради о положају и животу српског народа на Косову.

„Оно што сам нагласио у разговору са амбасадором Швајцарске јесте да сам лично био непријатно изненађен оним што сам чуо од представника Швајцарске у СБ УН, али је генерално састанак и разговор са амбасадором Швајцарске био добар у смислу да смо анализирали на један конкретан начин све оно што мислимо да јесу важне теме када се ради о положају и животу српског народа на Косову пре свега, али смо наравно разговарали и око изазова који ми као локална самоуправа имамо под оним што јесте тренутно деловање режима у Приштини“, казао је Јевтић.

Јевтић се састао и са командантом Кфора генерал-мајором Озканом Улуташем и за тај састанак рекао да је био садржајан, да је разговарано о најбитнијим темама и да је доминантна тема такође била одлука ЦБК о забрани употребе динара, али и догађај од 6. јануара прошле године када су рањени Стефан и Милош Стојановић.

„И на једном и на другом састанку сам изразио своје лично очекивање да међународна заједница делује по овом питању, јер нико не може да ме убеди да, ако нема воље да не може да се одлуке које су штетне, које долазе од режима у Приштини, зауставе. У прошлости сам сведочио увек да када је међународна заједница хтела да заустави неке одлуке да је то и чинила и мислим да нам није више потребно, нису нам потребна саопштења, нису нам потребна позивања, потребна су нам конкретна дела и акције у ономе што треба да буде заштита положаја једног народа на овим просторима“, рекао је Јевтић.

Када се ради о пуцању на младиће на Бадњи дан прошле године, Јевтић каже да је било интересовања о дешавању по том питању и онога што је уследило након тога тако и да се са командантом Кфора на крају договорио да остану у сталном контакту везано за генерална питања.

Он је истакао да ће политички представници Срба наставити да у разговору са различитим представницима међународне заједнице инсистирају на томе да све оно што на штетан начин утиче на положај и живот Срба, и на оно што треба да буде мултиетничност друштва на Косову, да се на један квалитетан начин реагује и спречи како не би за пар месеци дошли у још гору ситуацију у односу на тренутну.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон