Косово

Директори већине школа на северу Косова одбили да гласање буде одржано у школама

Директори 33 школе на северу Косова и Метохије одбили су да у зградама школа буде одржано гласање за смену градоначелника четири општине на северу, изјавио је председник централне изборне комисије у Приштини Крешник Радонићи.

Секретар централне изборне комисије (ЦИК) Бурим Ахметај изјавио је да секретаријат ЦИК-а, због веома кратког рока до гласања које треба да буде одржано 21. априла, интензивно ради на проналажењу алтернативних локација, наводи Зери, а  преноси Т а н ј у г.

Гласање за смену албанских, нелегитимних градоначелника општина на северу КиМ, изабраних на изборима у априлу 2023. на које је изашло свега око три одсто бирача и које су Срби бојкотовали, заказано је за 21. април.

Гласање је заказано након што су Срби покренули петицију, коју је Приштина прихватила, али због услова који су постављени, између осталог да за смену градоначелника мора да гласа 50 одсто плус један од уписаних бирача, Српска листа је саопштила да је њен став да се не излази на предстојеће гласање.

Председник Српске листе Златан Елек изјавио је да су за гласање  предвиђене немогуће процедуре и указао да ће то гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не одсликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмерно повећан и да би и уколико градоначелници били смењени, остају одборници Албанци. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон