ВестиСрбија

Ђурић: Гласање о Резолуцији сигнал онима који би да угурају Косово у УН

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић истакао је да се додатна корист гласања о Резолуцији о Сребреници на Генералној скупштини УН односи и на тему Косова јер, како је прецизирао, то што је Србија успела да приволи на своју страну 107 земаља на тако тешкој теми као што је геноцид, сигнал је онима који би можда покушали да угурају Косово у УН, да ће се суочити са великим отпором

Ђурић је на ТВ Хепи казао да је то гласање важно и због економије, али и што ће сви убудуће морати да два пута размисле пре него што крену против Србије.

„Из овога ми имамо једну врсту трајне користи, подигли смо профил Србије у међународној заједници и освежили и оснажили контакте са многим малим и острвским различитим земљама. Нама је свака земља важна и стварамо пријатеље што је нама важно и за тему Косова и Метохије, али и за економске теме. Ми не бисмо добили Експо, али смо успели да победимо Малагу у Шпанији, Минесоту у САД, Тајланд…“, казао је Ђурић.

Коментаришући то што су пре неколико година политичари са Косова причали како Србија лобира против независности Косова и то „тако што дели оружје по свету“, Ђурић је казао да им се то и није исплатило, и указао да је 27 држава повукло признање независности Косова у претходних неколико година.

„Тврдили су да имају и 116, 117, а највише су имали 112. Сада је то смањено на 82, што је мање од половине земаља чланица у УН“, казао је шеф српске дипломатије.

Наводи да се ствари мењају те да је Србија акцијом оснажила своју подршку.

„Ово је најгора тема која може да буде изнета у УН, о страшном ратном злочину који се десио, који нико не спори, где смо из дефанзивне морали да пређемо у позитивнију позицију. Ми смо детаљно објаснили да је то политички искоришћено, није било договора у БиХ, згажен је Дејтонски споразум. Ово је покушај да се посвађају Срби и Бошњаци, да се регион окрене ка прошлости, ово је покушај да се нанесе велика штета, прекршена су и правила УН“, навео је Ђурић.

Говорећи о самом процесу гласању и понашању коспонзора пре коначног гласања, Ђурић је потврдио да су поједини заговорници Резолуције покушали да обману државе чланице пред гласање и, између осталог, лажном причом да ће Србија гласати за Резолуцију или да ће макар бити уздржана, а да „изводи циркус“ за унутрашњу потребу.

„Али, истина није могла бити више различита, ишли смо и куцали на врата сваке чланице, чак и коспонзора и имали смо и неколико коспонзора који нису гласали. То говори колики је притисак био на земље да гласају за Резлуцију“, казао је.

Истиче да је Србија организовала дипломатску акцију без преседана коју је, како каже, предводио председник Александар Вучић као покретачки дух, али да је у њој учествовало цело Министарство спољних послова, али и остатак Владе Србије.

Коментаришући начин гласања и усвајања, Ђурић каже да је то само један од трикова који су предлагачи применили како би Резолуција била усвојена.

„Подвели су под тему ‘култура мира’, као културну тема, као нешто о чему, пошто није питање за глобалну безбедност, не би требало да се изјашњава апсолутна већина, већ проста и то од присутних и од оних који гласају ‘за’ или ‘против’. Међутим, ја се не бих радовао да сам на њиховом месту јер 5,3 милијарде људи живи у државама које не прихватају Резолуцију“, нагласио је Ђурић.

Наводи да ће Србија наставити да ради на унапређењу односа са земљама у региону и у Европи и у том смислу наводи да су почетком јуна избори за Европски парламент, али и да се очекују избори у неким европским земљама.

Србија ће се борити да придобија нове пријатеље и савезнике и на европском континенту, казао је Ђурић и додао да ће се Србија понашати одговорно.

„Можда нам се не допада како су гласале неке земље, али то не значи да се нећемо борити за боље односе“, казао је.

Изразио је задовољство што су Грчка и Кипар били уздржани као представници братског народа Србије и то упркос притисцима који су на њих били огромни.

Каже да су разговарали и са Црном Гором.

„Жао ми је што нас нису подржали, али уверен сам да је велика већина грађана Црне Горе била на нашој страни“, казао је.

На питање да прокоментарише то што је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок претила земљама да ће бити кажњене ако не гласају за Резолуцију, Ђурић наглашава да неће да каже ништа лоше јер то не би било у српском интересу.

„Ми морамо да говоримо оно што је у нашем интересу, а не оно што је популарно, Немачка је нама велики економски партнер, ми морамо да избегнемо да се овакве ствари понављају. Сви се осећамо лоше због начина на који су се одређени коспонзори, укључујућу Немачку, понашали“, казао је.

Наводи да је циљ Резлуције био да се српски народ означи као геноцидан, али и да се Србија натера да води спољну политику како неко други хоће.

Пошто на то не пристаје ни председник Србије Александар Вучић, нити остатак руководства, како каже шеф српске диопломатије, Србија ће се налазити на мети и биће означена као ауторитарна земља.

На питање да прокоментарише изјаву министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића који је рекао да је усвојена Резолуција шанса да се обнови тужба, Ђурић каже да је та изјава умногоме помогла српској делегацији да докаже и покаже да Резолуцији није циљ помирење, нити поштовање жртава.

„Та изјава нам је помогла, свима смо могли да докажемо да се не ради о помирењу, поштовању жртава, већ о освети која има за циљ да српски народ жигоше. Од тога за нас и нашу позиицију није било већег поклона. Ипак, најозбиљније, веома ми је жао због такве позиције у БиХ јер ми морамо да будемо неупоредиво одговорнији у односима једних према другима“, казао је Ђурић.

Шеф српске дипломатије истиче да ће се јачати дипломатски пријатељски односи Србије са остатком света наглашавајући да је за Србију то од изузетне важности и по питању Косова, али и по питању тема које су везане за наслеђе деведесетих.

„Имамо невероватну мрежу пријатељстава са земљама чланицама Покрета несврстаних. Наш задатак је да створимо од тога компаративну предност, што ће да користи не само Србији, већ и региону и ЕУ“, казао је Ђурић.

Извор:Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон