НасловнаСрбија

Ђурић: Приоритет у 2024. опстанак српског народа на Косову

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да ће и у 2024. години приоритет државе, када је реч о Косову, бити очување опстанка српског народа и његове егзистенције, као најснажнијег чувара српских интереса. Важно је и да се управо из Америке настави притисак на владу Аљбина Куртија због непоштовања споразума, уз захтев за рационалним и мирним приступом решавању односа Београда и Приштине, истиче Ђурић.

„Србија је суочена са бројим, деценијама гомиланим, изазовима на КиМ. Од приоритетног значаја је да сачувамо опстанак и егзистенцију – материјалну, безбедносну и сваку другу, нашег народа на КиМ, јер је он заправо најснажнији и највернији чувар српских интереса у јужној покрајини“, каже Ђурић за Косово онлајн.

Подсећа да је Србија у веома тешким околностима, рата у окружењу и међународних турбуленција, поред екстремистичког режима у Приштини, наставила да им пружа подршку.

„Иако немам илузија да ће 2024. бити лака, из перспективе некога ко седи и посматра прилике из Вашингтона имам утисак да ћемо овде имати партнере за очување стабилности у региону, што само по себи има значај за нас. Поред различитих погледа на питање Косова и Метохије, које је за нас саставни део Србије а за њих независна држава, мислим да делимо заједнички интерес очувања стабилности“, навео је Ђурић.

На питање да ли би Аљбин Курти могао да искористи „вакуум моћи“ због избора у ЕУ и САД који следе у наредној години, за додатне једностране потезе, Ђурић напомиње да је важно да се из САД настави притисак на Куртијеву владу због непоштовања не само постојећих споразума, него и базичних деморкатских начела и норми.

Констатује да Косово није демократија, већ је под управом етнонационалнисте чији је главни циљ смањење утицаја Срба и елиминација српског фактора из политичког живота на Косову.

„То је доказао уклањањем Срба из централих инститиција, где је игнорисао постојање Српске листе, елиминацијом могућности Срба да управљају општинама у којима чине већину, као и њихову маргинализацију из полиције, система безбедности, те огољном репресијом која је довела до тога да данас, по подацима адвоката Небојше Влајића, имамо више од 70 Срба утамничених у Куртијевим казаматима“, набројао је Ђурић.

Подсећа и на чињеницу да пуну годину српска роба, само зато што је – српска, не може да уђе на Косово, али и додаје да то не би требало да чуди с обзиром да су људи Аљбина Куртија и Џељаља Свечље познати по нападима, превртању возила Еулекса, али и камиона са товаром ’Кока-коле’ , 2016. године, само зато што је произведена Земуну.

„Реч је о екстремистима и фанатицима у политичком смислу, од којих врло мало доброг можемо да очекујемо“, подвукао је амбасадор Србије.

Зато је, каже, важно да се из САД у 2024. години конзистентно одржи захтев за нормалним, рационалним, мирним приступом решавању односа Београда и Приштине.

„Да се инсистира на томе да споразуми буду поштовани, људска и безбедносна права Срба на КиМ не буду даље гажена. То је кључни предуслов за очување стабилности и верујем да, без обзира на разлике око статуса, можемо за тако нешто да тражимо партнера и у неким од земаља које су признале Косово и подржале га, укључујући и САД“, поручио је Ђурић.

На питање какву годину очекује, с обзиром да следе избори у САД и ЕУ, одговара да је 2024. година великих изазова и турбуленција на међународном плану, година борбе за изградњу другачијег поретка из много центара глобалне моћи и утицаја, али и за очување и јачање постојећих позиција из других центара…

Указује да је у таквој ситуацији за Србију од изузетног значаја да има, пре свега, јасну слику о дешавањиам у свету, како би највише државно руководство и институције могле правилно да планирају своје потезе.

Србија је, примећује, успела и у енергетској и другим витално значајним сферама, од стабилности снабдевнаја до стабилности валуте и наставка прилива страних директних инвестиција, у условима готово непосредног ратног окружења, успела да настави са конзистентном политиком.

Зато ће, каже, задатак свих који представљају Србију на међународној сцени бити да и у наредном периоду наставе да граде мреже утицаја које треба да унапређују позицију земље.

„Оно што је сигурно, Србија ће наставити да води рационалну и одговорну политику пружене руке и изградње пријатељстава, у САД, а уверен сам и на многим другим местима у свету, јер води самосталну, суверену, избалансирану спољну политику. Зато немам сумњу да ћемо моћи да очекујемо да, без обзира на тешке глобалне турбуленције и проблеме, и наредну годину закључимо са успехом“, рекао је амбасадор Ђурић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон