КосовоНасловна

Ђурић: Условљавање помоћи Приштини формирањем ЗСО значи притисак на оне који тероришу Србе

Амбасадор Србије у САД Марко Ðурић изјавио је да је предлог закона о подршци Бриселском споразуму америчке конгресменке Клаудије Тени од огромног значаја јер се њиме препознаје да се над Србима на Косову врши институционални терор, уз нелегано присуство специјалних снага на северу, што је чињеница која се до сада није могла чути од било ког од америчких представника, каже

Истиче и да условљавање америчке помоћи влади у Приштини формирањем Заједнице српских општина, за шта се Тени залаже, значи притисак на оне који врше терор над Србима.

„Предлог конгресменке Клаудије Тени која је и копредседавајућа у Српском кокусу у Конгресу и искрени пријатељ српског народа, од огромног је значаја. Она је иницирала Предлог закона о подршци Бриселском споразуму, а заправо је реч о предлогу којим се ускраћује свака помоћ тзв. Косову, односно Куртијевим институцијама док не окончају репресију и насиље над Србима на Косову и Метохију“, навео је Ðурић.

Међу разлозима због којих је овај предлог значајан, амбасадор пре свега истиче да се њиме препознаје да се над Србима на Косову врши један институционални терор и кампања која подразумева нелегано присуство специјалних снага на северу, о чему предлог Тени експлицитно и говори.

„Она захтева овим предлогом да се повуку све специјалне снаге са севера КиМ, што је велика политичка чињеница коју нисмо могли да чујемо до сада од било ког од америчких представника, а затим и то да се услови сва америчка помоћ влади у Приштини формирањем ЗСО, окончањем терора и притиска над Србима на КиМ, што само по себи значи одређену количину притиска на оне који тај терор врше“, нагласио је Ðурић.

Појашњава да Конгрес тренутно успорено доноси различите законске акте због политичких подела и разлика између демократа и републиканаца, па мало од законских предлога уопште „пролази“ у том телу.

„Али, независно од судбине предлога, чињеница да је један истакнути члан Конгреса, који је истовремено и председавајући Српског кокуса, стао у одбрану Срба на КиМ, у одбрану мирног, нормалног и демократског начина решавања проблема, али пре свега подигао глас против нелегалног присуства Куртијевих снага на северу КиМ, за нас има велики позитиван значај“, назначио је Ðурић.

Уверен је и да то пажљиво посматрају и поједини европски политичари, од којих се, каже, можда неки још нису одважили да у својим земљама покрену сличне иницијативе. Додаје да и политичари из владајућих структура у европским државама несумњиво промишљају о законодавним иницијативама које се могу видети у Конгресу САД.

Због свега тога упућује велику захвалност Клаудији Тени, која, указује, због изнетих ставова, трпи огроман притисак од дела заједнице на друштвеним мрежама и изложена је великим политичким нападима, иако не може да има непосредну политичку корист од тога што је стала на страну Срба. Напомиње да је то учинила јер верује да је то исправна ствар, зато што је искрени пријатељ српског народа.

„Ова иницијатива је пружила прилику за окупљање једног броја чланова Конгреса који ће се, очекујем, придружити иницијативи Клаудије Тени и, самим тим, скренути пажњу америчке политичке класе и јавности на проблем Срба на КиМ. Верујем да ће подршка Предлогу закона доћи и од појединих представника Демократске партије, а не само Републиканске. То је мали, али не безначајан, чак је изузетно значајан корак за афирмацију српског положаја у политичким институцијама у САД и западном свету генерално“, рекао је Ðурић.

Амбасадор примећује и да огроман притисак којем је Тени изложена на друштвеним мрежама у великој мери долази из албанско-америчке заједнице, и из албанске заједнице глобално.

„У својим иступањима захвалио сам Клаудији Тени у име грађана Србије и нашег народа са КиМ, али бих волео да видим већи ангажман наших људи у борби за истину и јачи глас народа и наше заједнице у САД на друштвеним мрежама, као подршка онима који дижу свој глас у прилог српским инетерсима. Ако ми не дигнемо свој глас да подржимо овакве иницијативе, већ се само чује глас Албанаца, убудуће ће се људи много теже одлучитавти за то да стану на нашу страну по неком питању“, апеловао је Ðурић на своје сународнике.

На констатацију да је Вашингтон ублажио оштре речи ка Србији, те да су и изјаве америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила позитивније према Србији, Ðурић каже да је без сумње главни основ за боље разумевање међународног положаја Србије – одговорна политика коју води државно руководство.

„Чињеница је да је Србија успела да направи потпуну метаморфозу економије и да за нешто мање од деценије, од земље која позајмљује новац за најосновније потребе, постане земља која помаже суседима, кредибилан је партнер у одржавању регионалне стабилности и мира, која годинама има највећи прилив страних директних инвестиција у Југоисточној Европи. Чињеница је да је Александар Вучић изградио профил државника на кога може да се рачуна у очувању регионалне стабилносту, у одговорном бављењу различитим глобалним проблемима. Политика државе Србије је, у делу јавности, чак и код оних којима се не допада, препозната као одговорна и то је подигло ниво кредибилитета земље, не само у САД, него и на другим меридијанима“, рекао је Ђурић.

Напоменуо је и да Србију оптерећује компликовано наслеђе 90-их година, са којим се суочавају и боре у САД, због чега је питање поправке имиџа државе свакодневни задатак у Вашингтону, у који је Србија уложила много и предузела све што се деценијама није предузимало.

Амбасадор указује да по први пут Србија има ангажоване озбиљне саветнике, лобисте, озбиљан рад са привредним сектором, подсећајући да је основан Америчко-српски пословни савет у Вашингтону, који окупља неке од водећих америчких компанија.

„Покренули смо српску дијаспору, на начин на који то није учињено претходних деценија. Све је то дугорочни посао, који није завршен, и који ће на средњи и дужи рок неминовно доности само још боље резултате. Зато је важно то што у Србији имамо политику континуитета, јасну спољну и унутрашњу политику и што корак по корак поправљамо и враћамо нашу позицију у САД, на место на коме она историјски и треба да буде“, поручио је Ђурић.

Управо је као подстицај Србима у САД да више лобирају за Србију пре неколико месеци одржана конференција у Вашингтону. Ђурић истиче да је у последњих шест месеци направљен огроман искорак на организовању српске заједнице у САД, те да је први пут после много деценија, држава окупила српске организације и лидере српске дијаспоре како би подстакла њихову интеракцију са америчким институцијама.

Појашњава да Срби, амерички држављани, имају право да пишу својим конгресменима и сенаторима, да им ставе до знања да у њиховим срединама постоје српске заједнице.

„Наша иницијатива резултирала је значајним бројем писама представницима администрације, али су се Срби у САД организовали и направили неколико успешних донаторских догађаја за неке од америчких званичника, на шта имају право. Видљивије је заједничко лобирање представника Србије и Срба, америчких држављана, који у складу са овдашњим законима имају право да се обраћају и траже подршку својих изабраних представника“, каже амбасадор.

Напомиње и да у САД постоји 137 храмова Српске православне цркве, да њихов број расте, истичући значајну улогу и сарадњу са три епархије СПЦ у Америци.

„Тесно смо сарађивали у организацији две претходне конференције са епископом источно-америчким Иринејем, са којим имамо сјајну сарадњу, као и са владиком Лонгином и владиком Максимом. Уверен сам да ћемо заједничким и саборним деловањем кроз наше институције и окупљањем око наше државе, око СПЦ, која је за Србе у САД више од верске заједнице, већ културни и образовни центар, у будућности наставити да правимо добре резултате“, закључио је Ђурић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон