ДруштвоКосовоНасловна

Патријарх Порфирије уручио стипендије ученицима и студентима са КиМ

У оквиру боравка у Грачаници на Бадњи дан Патријарх Српски Порфирије је након служења свете литургије у манастиру Грачаница, на свечаности у Дому културе Грачаница уручио стипендије средњошколцима и студентима са Косова и Метохије. Стипендије су додељене из задужбине једног од највећих црквених и просветних добротвора и оснивач Призренске Богословије Симе Андрејевића Игуманова.

– Љубав је оно што је покренуло Симу Игуманова. Љубав према Богу. Ми учествујемо у тој љубави, као и наша црква извршавајући Христово дело Божје. Када сејемо љубав, убираћемо љубав. Као народ Христов то морамо да знамо и као народ православни, јеванђелски, то морамо да знамо и с тим да живимо независно од наших посртања и слабости. Ту поруку треба да шаљемо и свим другим људима и народима – рекао је на свечаности Патријарх Порфирије.

– Ми опстајемо на Косову и Метохији вољом Божјом и помоћу Божјом и то је оно за нас најважније. Та воља Божја се огледа у свему ономе што ми данас проживљавамо на Косову и Метохији, у нашем распећу, али и у нашој обнови – рекао је владика рашко-призренски Теодосије.

Добродошлицу његовој светости Патријарху Српском пожелео је и домаћин институције у којој је свечаност уприличена, а у име стипендиста говорила је студенткиња Аница Савић.

– Хвала патријарху што је ове дане љубави поделио са нама јер се љубав једино умножава кад се дели и хвала му за то дељење љубави – рекао је директор Дома културе Живојин Ракочевић.

Свечаност доделе стипендија најбољим ученицима и студентима, пропраћен је и пригодним културно – уметничким програмом.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон