ВестиКосово

Вучевић: Србија има црвене линије, нема признања независности Косова

Мандатар за састав Владе Србије Милош Вучевић изјавио је у среду увече да за Србију постоје црвене линије, као и да ни де јуре ни де факто не може бити признавања независности Косова.

„Никада нико није потписао, никада председник државе није рекао да је то прихваћено, него да је француско-немачки план прихватљив као полазна основа за даље разговоре, али да за Србију постоје црвене линије, а то је да Косово и Метохија не може бити ни де јуре, ни де факто признато као независна држава. Нема никаквог прихватања независности Косова“, поручио је Вучевић на седници Скупштини Србије.

Он је то рекао одговарајући на оптужбе шефа посланичке групе Нове Демократске странке Србије Милоша Јовановића да је Александар Вучић извршио државни удар и прихватио немачко-француски споразум.

Вучевић је указао да је некадашњи шеф Јовановићеве странке и председник Југославије Војислав Коштуница отворио могућност за отцепљење Црне Горе, чиме је Србија после вишевековне борбе изгубила излаз на море.

„Све што сте радили док сте водили државу је било погубно за националне и државне интересе Србије. И то ћете и сутра урадити. Само варајући грађане да их уверите како ћете ви сачувати државу боље него што данас ради влада и што ради председник, што апсолутно не одговара истини“, рекао је Вучевић.

Он је истакао да сматра да Александар Вучић ради на најбољи могући начин на очувању државе Србије, чувајући њену политичку независност и војну неутралност, чувајући њене виталне националне, државне и народне интересе, чувајући Косово у готово немогућим условима.

„Србија је данас далеко много снажнија, има одговорну и стабилну власт, има поверење грађана у оно што радимо. И ја сам сигуран да ће Србија у свим овим геополитичким околностима, чувати нашу државу, наш народ, јачајући војску и економију, тако што ће да расту и плате и пензије. А наш витални државни интерес је да чувамо Косово и Метохију“, закључио је Вучевић.

Јовановић је током расправе о избору владе оптужио  власт да нема политичку визију будућности земље, као и да представља инструмент политике Запада, при чему, како каже, „Србија неће бити никада довољно мала да њима одговара“.

Поред осталог, поновио је и тврдње о изборној крађи и критиковао владу контунуитета, јер за њега, како је рекао, то значи гажење институција, демократије и морала.

На његове речи да они који су сада власт неће моћи да избегну казну, реаговала је председница Скупштине Србије Ана Брнабић, која је рекла да је то отворена претња.

„Ви не претите само нама, већ и два милиона људи који су гласали за нас“, рекла је Брнабић.

Вучевић је, одговарајући на критике посланице Зелено-левог фронта (ЗЛФ) Биљане Ђорђевић да власт не води рачуна о положају радника и да велики број њих страда на радним местима, рекао да је у Србији за 15 одсто смањен број радника који су изгубили живот на пословима него што је то било раније и да тај податак охрабрује да се додатно ради на томе да се област која се односи на запослене још боље уређује.

„Нама стављате на терет погибије радника на послу, па као да се неко радује кад погине неки радник на послу. Ви стварно мислите да ви више жалите било кога ко страда у Србији од мене. Ја мислим да свако ко је нормалан и пристојан човек се забрине и саосећа са таквим трагедијама“, рекао је Вучевић.

Он је одговорио и на оцену Ђорђевић “да је ова Влада најреакционарнија до сада“, наводећи да одавно није чуо такав речник.

„То нисмо чули од 90-их година. Враћате нас у 45. годину када сте рекли ко је реакционар или није реакционар, а знате и знају сви како су пролазили они који су били оцењени као реакционари. Немојте да употребљавате тај термин реакционар или најреакционарнија влада, јер слути да нам предвиђате оно што се дешавало у 1940. 1950. и 1960. години прошлог века. А рекао бих да то није баш демократски, да то баш није у духу европских интеграција“, рекао је Вучевић.

Вучевић се осврнуо и на опаску Ђорђевић “да је ово последњи мандат влади“  наводећи да ће о томе грађани да одлуче на изборима.

„То што је много важније, ово није последња влада Србије и Србија ће наставити да се развија и да расте и да напредује, то је кључна ствар. А да ли ће неко имати мандат још један или други, то је питање политичких странака и то је пре свега питање за грађане на изборима“, рекао је он.

Вучевић је одбацио критике да се у Србији не поштују одређене процедуре везане за издавање грађевинских дозвола и урађење пројеката, појашњавајући да је све видљиво и транспарентно.

„Као што су и тендери видљиви и транспарентни, зато и постоје. Али вама је лако и лагодно да изађете и кажете па неко то крије, неко нешто је прескочио, неко је нешто забашурио“, рекао је он.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон