Локалне

„Достигнућа и изазови Рома у општини Грачаница“

Уз подршку ОЕБС-а а у организацији општине Грачаница, а поводом месеца посвећен Ромима, данас су у присуству представника ромске заједнице представљени резулати општинског учинка у промовисању права ове заједнице као и капитална и сва друга улагања у циљу унапређења њиховог живота.

Саветници председнице општине Грачаница Газмен Салијевић и Саша Данић најпре су са представницима ОЕБС-а обишли Ромски центар у Грачаници где је недавно отворена прва Ромска библиотека а потом је у сали Скупштине општине Грачаница одржана јавна дебата „Достигнућа и изазови Рома у општини Грачаница“.

Осавремењавање Ромских образовних центара, асфалтирање улица у Ромским махалама, преко 160 метара урађене канализационе мреже, уређивање и ограђивање гробаља, економско оснаживање породица кроз разне пројекте посебно када је реч о женама, расподела пољопривредне механизације, организовање екскурзија и организација културних програма, помоћ најугроженијим породицама кроз расподелу огрева и пакета помоћи само су део, према речима Газмена Салијевића континуираних улагања у Ромску заједницу у протеклом периоду.

„ Настављамо са озбиљним радом фокусирајући се пре свега на економско оснаживање ромских породица кроз покушај стварања микро предузећа које ће не само финансијски збринути породице већ и подстаћи друге да се образују, едукују и раде на својој економској самосталности. Кроз такав вид развоја створиће се и прилике за нова запошљавања. У том смислу учињено је много али је још пуно посла пред нама. Кроз програм „Ромактед“ а у сарадњи са удружењем Авенија успешно радимо на економском оснаживању жена које су добиле и опрему за рад а у завршној смо фази набавке две индустријске машине за унапређење ове делатности. И то је само један у низу позитивних примера“, рекао је на дебати Салијевић.

Саветник председнице општине Грачаница за мањинске заједнице Саша Данић казао је обраћајући се представницима Ромске заједнице да ће осим економског оснаживања општина Грачаница у фокусу рада ставити и образовање ромске заједнице. Он се истовремено захвалио међународним организацијама и институцијама пре свих Савету Европе  ОЕБС-у, КФОР-у и УНМИК-у на партнерству.

 „ Напорним радом дошли смо до тога да политика Рома буде јавна а не пројектна политика општине Грачаница.  Нема инклузије ни једног друштва ако то друштво није образовано. Верујем да смо покренули један точак успеха а томе сведочи повећан број ромске деце која завршавају средњу школу и уписују факултете. Савет Европе нам је кроз програм „Ромактед“ заједно са ОЕБС-ом и УНМИК-ом на том путу велика подршка јер ево већ шесту годину се захваљујући њиховој помоћи на Радио Грачаници емитује радио емисија на ромском језику. Циљ нам је у наредном периоду да коначно не путем пројеката већ административно добијемо сагласност централних институција за отварање сталног радног места за преводица ромског језика у општини Грачаница“, казао је Данић.

На дебати је заједнички оцењено да је неопходно радити на већем запошљавању Рома као и наставити са инфраструктурним улагањима. Саветник председнице општине Грачаница Газменд Салијевић је поред овог истако да је један од већих изазова и стамбено збрињавање ромске популације.

У том смислу у сарадњи са Данским саветом за избеглице осам ромских породица биће стамбено збринуто у новоизграђеним зградама у Сувом Долу где ће крајем године бити отворен још један Ромски образовни центар поред већ постојећих у Грачаници и Преоцу.  

И Салијевић и Данић позвали су Ромску заједницу на сарадњу кроз изношење идеја и предлога за унапређење њиховог свакодневног живота.

„ У колико делимо заједничке вредности нема проблема који не можемо да превазиђемо“, рекао је Данић.

„Искрен и поштен рад ,образовање, едукација, и одговорност према себи , својој породици, животној средини и јавном добру морају бити део свести сваког појединца јер су ти сегменти мотив и општини и међународним партнерима да улажу у једну друштвену заједницу“, порука је саветника Салијевића.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон