ДруштвоНасловна

Др Маринковић: Недостатак витамина Д – глобални здравствени проблем

Свет се данас суочава са пандемијским дефицитом витамина Д, а бројна истраживања су показала да се недостатак витамина Д јавља код свих узрасних група и то је знак да је што пре потребно урадити нешто, како би се спречиле последице, истакао је гостујући у Јутарњем прогрм РТВ Грачаница др Данило Маринковић, лекар опште праксе Дома здравља у Грачаници.

Код благог дефицита витамина Д јављају се симптоми у виду мигрене или дијареје, али могу се јавити и појачан умор, болови у леђима, пад концетрације, депресија, меланхолија. Да би се потврдио недостатак витамина Д у организму, др Маринковић истиче да је потребно урадити анализу путем крви, коју овдашње становништво може урадити у нашим здравственим установама.

„Недостатак витамина Д у неким случајевима може лако да се препозна док у неким не. Посебан проблем је уочити недостатак овог витамина код деце, јер она су наизглед потпуно здрава. Међутим, деца са недостатком витамина Д постају склона обољевању од кардиоваскуларних болести, реуматских болести, аутоимуних болести, мултипле склероза је такође повезана са недостатком витамина Д, затим реуматоидни артритис, дијабетес мелитус типа 2, а понекад и типа 1“, истакао је др Маринковић.

Он је нагласио да се недостатак витамина Д може надокнадити суплементима уз препоруку и контролу лекара.

Како би поспешили здравље целокупне нације веома је битно радити на превенцији болести, а с тим циљем др Данило Маринковић започео је кампању превентиве тренутно најзаступљенијих болести. Кампања се спроводи у виду предавања, а у суботу је одржано прво у низу предавања на тему- недостатак витамина Д и његов утицаја на здравље, што представља глобални здравствени проблем.

„Сматрам да превенција представља кључ једне здраве нације, због тога је и потекла идеја да се тиме бавим и надам се ће ми се у овом подухвату ускоро придружити још неки лекари“, казао је др Маринковић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон