DruštvoNaslovna

Dr Vuksanović: Cilj preventivnih pregleda rana dijagnostika bolesti

Prethodnih nedelja u Domu zdravlja u Gračanici, kao i u ostalih 150 zdravstvenih ustanova  u našoj zemlji, obavljani su preventivni pregledi u cilju ranog otkrivanja i dijagnostike karcinoma dojke, prostate, štitne žlezde i kardiovaskularnih oboljenja. To je bila zajednička akcija Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, istakla je gostujuću u Jutarnjem programu RTV Gračanica Ivana Vuksanović, specijalista opšte medicine Doma zdravlja u Gračanici.

„Ovim pregledima želeli smo da pokažemo da su prevencija i rana dijagnostika ključ u pozitivnom ishodu lečenja svake bolesti, a ne samo po pitanju karcinoma. U Srbiji trenutno vlada porast obolevanja od malignih bolesti i prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u 2021.godini broj novoobolelih od malignih bolesti bio je znatno povećan i  registrovana su 41.784 nova slučaja, a od toga je 19.979 osoba umrlo. Statistički podaci nam govore da je poslednjih godina povećan broj i novobolelih i umrlih od malignih bolesti“, kazala je dr Vuksanović i dodala da je cilj akcije preventivnih pregleda da se podigne svest ljudi da brinu o svom zdravlju i otkriju bolest u ranoj i podmukloj fazi, bez ikakvih simptoma kada je lečenje mnogo lakše.

Prisustvo gripa u Gračanici za sada nije registrovano

Kada je sezonski grip u pitanju, u Gračanici za sada nije registrovano prisustvo gripa, ali dr Vuksanović savetuje vakcinaciju, čim stignu vakcine, o čemu će javnost biti obaveštena.

„Vakcine protiv gripa nam još uvek nisu stigle ali nadamo se da će uskoro stići. Moj je savet svima, a naročito hroničnim bolesnicima, da prime vakcinu protiv sezonskog gripa jer kod osobe koja je primila vakcinu, i ako dođe do obolevanja, simptomi su mnogo blaži. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje pa savetujemo pacijentima, ako su u mogućnosti, što ranije da prime vakcinu“, kazala je dr Vuksanović i dodala da su zdravstveni radnici, hronični bolesnici, lica starija od 65 godina, kao i lica smeštena i zaposleni u gerontološkim centrima u obavezi da prime vakcinu protiv gripa.

Proteklih godina u ovdašnjem Domu zdravlja u ponudi je bila trovalenta vakcina našeg proizvođača „Torlak“ i četvorovalenta holandskog proizvođača, a razlika u njima dvema, prema rečima dr Vuksanović,  ogleda se u tome što je četvorovalenta malo potentnija, jer je usmerena protiv dva tipa virusa „A“ i dva tipa virusa „B“, dok je trovalenta usmerena protiv dva tipa virusa „A“ i jednog tipa virusa „B“.

Vakcinu protiv gripa ne treba da prime osobe alergične na jaja i pileće meso, kao ni deca mlađa od šest meseci.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button