ДруштвоНасловна

Др Вуксановић: Циљ превентивних прегледа рана дијагностика болести

Претходних недеља у Дому здравља у Грачаници, као и у осталих 150 здравствених установа  у нашој земљи, обављани су превентивни прегледи у циљу раног откривања и дијагностике карцинома дојке, простате, штитне жлезде и кардиоваскуларних обољења. То је била заједничка акција Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, истакла је гостујућу у Јутарњем програму РТВ Грачаница Ивана Вуксановић, специјалиста опште медицине Дома здравља у Грачаници.

„Овим прегледима желели смо да покажемо да су превенција и рана дијагностика кључ у позитивном исходу лечења сваке болести, а не само по питању карцинома. У Србији тренутно влада пораст оболевања од малигних болести и према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у 2021.години број новооболелих од малигних болести био је знатно повећан и  регистрована су 41.784 нова случаја, а од тога је 19.979 особа умрло. Статистички подаци нам говоре да је последњих година повећан број и новоболелих и умрлих од малигних болести“, казала је др Вуксановић и додала да је циљ акције превентивних прегледа да се подигне свест људи да брину о свом здрављу и открију болест у раној и подмуклој фази, без икаквих симптома када је лечење много лакше.

Присуство грипа у Грачаници за сада није регистровано

Када је сезонски грип у питању, у Грачаници за сада није регистровано присуство грипа, али др Вуксановић саветује вакцинацију, чим стигну вакцине, о чему ће јавност бити обавештена.

„Вакцине против грипа нам још увек нису стигле али надамо се да ће ускоро стићи. Мој је савет свима, а нарочито хроничним болесницима, да приме вакцину против сезонског грипа јер код особе која је примила вакцину, и ако дође до оболевања, симптоми су много блажи. За стицање имунитета потребно је две до три недеље па саветујемо пацијентима, ако су у могућности, што раније да приме вакцину“, казала је др Вуксановић и додала да су здравствени радници, хронични болесници, лица старија од 65 година, као и лица смештена и запослени у геронтолошким центрима у обавези да приме вакцину против грипа.

Протеклих година у овдашњем Дому здравља у понуди је била тровалента вакцина нашег произвођача „Торлак“ и четворовалента холандског произвођача, а разлика у њима двема, према речима др Вуксановић,  огледа се у томе што је четворовалента мало потентнија, јер је усмерена против два типа вируса „А“ и два типа вируса „Б“, док је тровалента усмерена против два типа вируса „А“ и једног типа вируса „Б“.

Вакцину против грипа не треба да приме особе алергичне на јаја и пилеће месо, као ни деца млађа од шест месеци.

Прикажи још

Повезани артикли

Проверите такође
Цлосе
Бацк то топ буттон