Косово

Дрецун: Подржава се Косово са најважнијим циљем да му се отвори чланство у НАТО

Најава да ће се на предстојећој седници Савета Европе разматрати пријава за чланство такозваног Косова у ту организацију као и то што земље чланице Савета безбедности Уједињених нација нису изгласале да се на дневни ред седнице стави иницијатива Русије да се расправља о 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију, представља подршку лажној држави Косово где је најважнији циљ да се њој некако отвори процес ка чланству у НАТО, изјавио је народни посланик Милован Дрецун.

„Тада би прича, што се њих тиче, вероватно била завршена, јер ако сте у НАТО-у, онда се у случају потребе активира члан 5. и тиме се Србији ставља до знања да је ово за њу заувек изгубљена територија и да не можемо да рачунамо да ће се једног дана вратити поново у састав наше државе“, рекао је Дрецун за ТВ Пинк.

Додао је да НАТО као организација има став да, с обзиром да Косово није међународно признато, уопште се не разматра да приступе програму Партнерство за мир, али да изгледа водећа чланица НАТО има неке другачије планове и раде на реализација тих планова.

„САД отворено говоре да ће учинити све што могу да подрже чланство Косова у НАТО, јер, како њени представници кажу, верују да ће то допринети регионалној стабилности и безбедности“, рекао је Дрецун.

Истакао је да у прилог томе говоре и изјаве специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара који каже да Косово и даље има снажне безбедносне гаранције САД и пуну подршку да буде члан НАТО, Уједињених нација и Европске уније.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон