НасловнаСрбија

Елек: Данас је најтеже бити Србин на КиМ, на нама је да будемо јединствени, уз нашу Србију

Сретењски орден представља подстрек за све Србе на Косову да остану и опстану на својим вековним огњиштима, као и доказ да су држави Србији сви њени грађани подједнако важни, истакао је директор Клининичко болничког центра Косовска Митровица др Златан Елек који је,  у име те здравствене установе, од председника Србије Александара Вучића примио Сретењски орден другог реда.

Елек се захвалио председнику, Влади Србије и Канцеларији за Косово и Метохију на признању.

,,То је доказ да држава Србија итекако мисли о свим Србима, не само запсленима у Клиничком болничком центру“, рекао је Елек за Косово онлајн.

Истакао је да је КБЦ Косовска Митровица највећа институција на Косову која функционише у систему здравства Србије, а броји 1.600 запослених и готово све потребне службе.

Клиничко-болнички центар је највећи стожер српског народа на Косову, додао је Елек.

„Са поносом можемо да кажемо да сви запослени у Клиничко- болничком центру Косовска Митровица, не само да раде у тој институцији, него и живе на Косову. Овај Сретењски орден уједно је и обавеза да будемо још бољи, али и да будемо јединствени на Косову и Метохији, јер само тако можемо да опстанемо и останемо на тим просторима“, поручио је Елек.

Он је изразио наду да ће српски народ, уз помоћ председника Вучића, владе и Канцеларије за КиМ у блиској будућности бележити још веће резултате у домену здравства.

Напоменуо је да је Клиничко-болнички центар установа која је отворена не само за српски народ и у њој се не лечи „по етничкој, расној и политичкој припадности“, већ је отворена за грађане. Он  је подвукао да у тој установи помоћ траже и добијају и Албанци, Роми, Ашкалије, Египћани и муслимани.

„Наша врата су отворена за све болесне, којима је неопходна помоћ без обзира на све“, рекао је Елек.

Поновио  је да читаву деценију уназад његова установа има огромну подршку из Србије, која се не огледа у декларативним обећањима, него у конкретним резултатима.

Подсетио је да је председник Вучић обећао да ће се КБЦ у Косовској Митровици реновирати и да ће бити пандан центрима у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, што се и обистинило.

„Клиничко-болнички центар је у потпуној реконструкцији и попримиће ново рухо за годину или две. Ради се у фазама и захвални смо на томе председнику, влади, Министарству и Канцеларији за КиМ без чије помоћи не бисмо могли да постигнемо оно што смо данас. Некада смо били Здравствени центар, а данас смо Клиничко-болнички центар. Ово нам је сатисфакција за све што радимо на Косову И Метохији”, указао је Елек.

Оцењује да је особље показало да је спремно да ради најхуманија дела, посебно у време ковида, али и свакодневно, кроз двадесетчетворочасовни рад.

Одговарајући на питање колико је тешко радити у условима на Косову, Елек је изразио жаљење јер је, како каже, са доласком на власт Аљбина Куртија положај, не само здравствених радника, него и свих Срба, и јужно и северно од Ибра, умногоме отежан.

„Данас је најтеже бити Србин на Косову и Метохији. У овим временима великог страдања Срба, великог искушења, једино што нам преостаје је да будемо јединствени, мирни, уз нашу Србију, да не наседамо на провокације којима нас свакодневно излажу власти у Приштини. Сигурно ће доћи тај моменат када ће бити као што је некада било – да живимо у слободи и миру. Ми само то и хоћемо и захтевамо од наше државе да нам омогући”, поручио је Елек.

Извор: Косово онлајн; фото: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон