Косово

Косовска Митровица; Лист ,,Јединство” пред другим прогоном; новинари дали подршку колегама

Група медијских радника који извештавају на српском језику, окупила се  у  редакцији листа ,,Јединство” како би дала подршку радницима ове медијске куће која се нашла у ситуацији да након 25 године, још једном буде принудно исељена.

Наиме, пре седам дана, овој редакцији обратио се адвокат извесног Екрема Пеција, који тврди да има право власништва над просторијама у улици Краља Петра И у Косовској Митровици, а у којима лист ,,Јединство” борави још од 1999. године. Наложено им је да у року од седам дана напусте просторије, а уколико се оглуше о налог, запрећено им је принудним исељењем уз асистенцију полиције.

Дати рок је данас истекао.

,,Ми данас чекамо… Неизвесно је шта ће да се деси. Ми једино можему да одржимо колегијуме испред зграде. Ми немамо куда. Ово је други прогон ,,Јединства” за 25 година” рекла је овом приликом директорица предузећа “Панорама Јединство”, новинарка Рада Комазец.

Каже да је ове просторије на коришћење ,,Јединству”  дао тадашњи Координациони центар за Косово и Метохију.

 „Ми смо новембра 1999. истерани из наших просторија у Приштини, и ми смо практично од тада овде, у северном делу, тј. у Косовској Митровици. Наше радне просторије, нашу редакцију у којој се сада налазимо, добили смо од Координационог центра за Косово и Метохију. Они су купили то тада од приватног лица, Бишевца, и након тога, заиста то је јако замршено, појављује се човек без икаквих папира“ каже Комазец и напомиње да лица која су дошла да им наложе да се иселе нису имали налог са исељење, нити су било каквим документом потврдили власништво над спорним простором.

„Ми смо добили само обавештење његовог адвоката да ми морамо да се иселимо, да су они то купили од косовске Агенције за приватизацију“.

Комазец наводи да је наводни власник простора у комуникацији са њима био јако непријатан, да је претио како каже хапшењем, специјалним полицијским јединицама, да је тражио кирију за претходних десет година,  колико се према његовим тврдњама овај простор налази у његовом власништву.

Овим поводом, данас је редакцију „Јединства“ посетио представник УНМИК-а задужен за људска права кога су запослени обавестили о свему што им се тренутно дешава, али су га истовремено упознали са чињеницом да је „Јединству“  1999. године, узурпирана комплетна имовина у Приштини.

„Ја овде имам и доказе шта је све наше у Приштини. Ми имамо у Дарданији (сада је то улица Била Клинтона) 300 метара квадратних и то су купили новинари „Јединства“ сопственим средствима. То је све узурпирано. Писали смо и обраћали се још од 2005, 2006. године најпре УНМИК-у, потом агенцијама и свим надлежним институцијама и наилазили на ћутање , а тражили смо да нам ослободе део простора како бисмо се вратили у Приштину“ каже Комазец.

Према њеним речима, узурпиран је и Дом штампе који је „Јединство“ користило, а сада се у том објекту налази косовска Влада. Поред тога, узурпирани су и штампарија, нова штампарија која је била у изградњи у Косову Пољу, више књижара и трафика.

Додаје да су сва документа стављена представницима УНМИК-а на увид те да су од њих затражили да се ангажују и омогуће им повратак у Приштину.  

„Ми немамо алтернативу. Представник УНМИК-а је све прибележио, имали смо дужи састанак, прибележио је цео историјат „Јединства“ и наше куће, све формалности, рекао је да ће направити извештај и да ће упознати даље и да ћемо, наравно, остати у контакту“ рекла је Комазец.

Истиче да је страшан осећај бити пред исељењем два пута у 25 година.

„Страшан осећај је када вас по други пут прогоне. Јако је тешко објаснити људима шта то значи. То је етничко чишћење, ускраћивање српском народу права на језик, на писмо, на информисање“, додала је Комазец.

Подршку медијским радницима „Јединства“ дало је и Удружење новинара Србије (УНС)  са својим огранком на Косову.

„Присуствујемо једном веома тешком облику угрожавања слободе медија, слободе информисања, рада новинара, права на издавање јединог штампаног медија на српском језику на територији Косова“ оцењује секретар УНС Нино Брајовић.

„Без икакве преддокументације, без икаквог управног поступка, без икаквог изјашњавања било ког органа или доношења било каквог решења да овде „Јединство“ бесправно користи овај простор, уз претње специјалном полицијом – то је озбиљан инцидент који би требало да забрине све људе у Косовској Митровици, на Косову и Метохији, у Приштини, Београду“ рекао је Брајовић.

Напоменуо је да ће УНС о свему обавестити Европску и Међународну федерацију новинара, да би се, како је рекао „избацивање једне редакције потпуно бесправно, без документације зауставило“.

Подсетио је да ће се ускоро навршити годину дана од како је српским штампаним медијима забрањен улазак на подручје Косова, што је јединствен случај у свету, али да то људе задужене за људска права, очигледно не забрињава.

Након конференције, окупљени медијски радници су у знак подршке колегама, организовали скуп испред зграде у којој се ова редакција налази и полагањем камера на земљу, исказали неслагање и бунт због оваквог поступања према медијима.

Извор: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон