ВестиСвет

УН: У Гази тела остављена на улицама, људи гладују

Мартин Грифитс, заменик генералног секретара за хуманитарна питања и координатор хитне помоћи УН, рекао је да је ситуација на северу Појаса Газе „ужасна“, истичући да су тела преминулих остављена на улици и да су људи на ивици смрти од глади.

„Колеге које су последњих дана успеле да стигну на север описују сцене крајњег ужаса- лешеви остављени на путу. Људи са очигледним знацима глади заустављају камионе у потрази за било чим што им може помоћи да преживе. Чак и када би људи могли да се врате кући, многи више немају домове у које би отишли“, истакао је Грифитс на седници Савета безбедности УН.

Он је упозорио да ризик од глади расте из дана у дан, пошто залихе хране и воде понестају, док је здравствени систем „у стању колапса“, преноси Си-Ен-Ен.

Жене не могу безбедно да рађају, а деца не могу да се вакцинишу, док је све више случајева заразних болести и људи који траже склониште у болничким двориштима, рекао је Грифитс.

Он је додао да су напори његовог тима да пошаље хуманитарне конвоје на север „наишли на кашњења, забране и наметање немогућих услова“, док „недостатак поштовања система обавештавања доводи у опасност сваки корак хуманитарних радника“.

Грифтис је такође нагласио да је приступ његове агенције Кан Јунису ограничен, и Канцеларија УН за хуманитарна питања и координацију хитне помоћи оптужила је Израел да ускраћује доставу критичних залиха у палестинску енклаву.

„Наређења за евакуацију су неумољива. Како се копнене операције крећу ка југу, ваздушна бомбардовања су се интензивирала у областима где је цивилима речено да се преселе ради њихове безбедности. У Гази нема сигурног места. Достојанствен људски живот је скоро немогућ“, рекао је Грифитс поводом израелске политике подстицања палестинског становништва да напусти домове пре проширења војних операција у различитим регијама Газе.

Око 1,9 милиона људи је расељено, неки више пута, што представља 85 одсто становништва у Гази, од почетка сукоба Израела и Хамаса, према Агенцији Уједињених нација за помоћ и рад, УН организацији за помоћ Палестинцима.

Извор: РТС 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон