Косово

Елек: Куртијев циљ да се раселе Срби, надам се да ће разум превладати

Председник Српске листе и директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Златан Елек рекао је да су Срби на јучерашњем скупу послали поруку да су против свих одлука власти у Приштине, поготово против одлуке о укидању динара и платног промета. Циљ Аљбина Куртија је да се раселе Срби и да наступи егзодус, каже Елек и поручује да се нада да ће разум преовладати.

„Шта мисле Срби показали су јуче на скупу, којем је присуствовало према нашим евиденцијама између 6.000 и 7000 људи“, рекао је Елек за РТС.

Елек је подсетио и који су то све потези Приштине у последње време који утичу на положај Срба на КиМ.

„Забрана вакцинације, спортских догађаја, у којима учествују клубови из уже Србије, културних манифестација, штампе, уџбеника, уласка српске робе и хране, изградње универзитетета, као и забрана установе за социјалне категорије становништва и на крају – укидање динара и платног промета“, указује Елек.

Наглашава да очекује адекватан одговор међународне заједнице.

„Међународна заједница је гарант мултиетничности. Очекујемо оштрију реакцију земаља Квинте да утиче на Приштину да одустане од ове одлуке о забрани динара и да дозволи достојан живот Србима на простору КиМ. Срби су јуче на великом скупу свима послали поруку да се не слажу са одлуком о укидању динара“, истакао је председник Српске листе.

Према његовим речима, у тешком времену најбитније је да се покаже јединство, које је на јучерашњем величанственом скупу и показано јер је то, каже, једини пут да се опстане на простору КиМ.

„Охрабрује нас изјава председника Александра Вучића који је рекао да држава има доста новца и да ће се разговарати да како би се пронашло решење. До сада никада није било кашњења примања, а било је и више повећања“, истакао је Елек.

Осврнуо се на петицију за смену градоначелника. „Са жаљењем морам да констатујем да нема одговора на петицију, иако је скупљено више потписа него што је било потребно“, напоменуо је Елек и додао да Курти не поштује ни свој устав, како га назива и да манастиру Дечани није враћена имовина.

Истакао је да Курти жели да доведе српску заједницу на ивицу егзодуса, и да обесмисли Заједницу српских општина.

„Срби на КиМ живе у гетоу, то је милитаризована зона. Малтретирају се Срби, упада се у здравствене институције. Срби су обесправљени у сваком погледу. Узима им се насилно земљиште, нигде не постоји толико патрола као на КиМ – граде се пунктови где се претресају возила. Ово се догађа пред очима Унмика, нема повратка Срба на КиМ ни после 25 година. Међунарадна заједница и Квинта су гарант“, рекао је Елек.

Елек, који је и директор КБЦ Косовска Митровица, каже да је тај центар једна од најбитнијих институција у Србији, има 1.600 запослених, а одлуком о укидању динара биће сви погођени, а посебно ће бити погођени пацијенти.

„Надам се да ће разум преовладати. За нас Србе Косово и Метохија није само реч, већ духовно надахнуће и наш идентитет. Опредељени смо да опстанемо на КиМ“, истакао је Елек.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон