КосовоСрбија

Петковић: Пре 20 година десило се етничко чишћење Срба пред очима међународних представника

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да се пре 20 година десио злочин етничког чишћења над Србима пред очима и у присуству међународних представника и међународне заједнице. Најавио је да ће у уторак бити настављен дијалог у Бриселу на техничком нивоу. Досадашњи председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун нагласио је да забрињава што нису отклоњене последице мартовског погрома, протерани Срби се нису вратили, нису обновљене њихове куће, њихова имања су узурпирана.

Сећање на мартовски погром Срба не бледи – тај дан обележава се и на Косову и Метохији и у централној Србији.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је у Дневнику РТС-а да се пре 20 година десио злочин етничког чишћења над Србима у јужној српској покрајини и да ствар буде још гора, то се све десило пред очима и у присуству међународних представника и међународне заједнице, који су у том моменту на КиМ имали више од 20.000 својих наоружаних припадника.

„Међународна заједница или макар део међународне заједнице је немо посматрао да се у srcу Европе у 21. веку протерује српски народ“, наглашава Петковић, и наводи да је етнички очишћено девет села и шест градова, укључујући и Приштину.

Истиче да је акција етничког чишћења била планирана месецима унапред, и да се о томе говори и у посебној публикацији Безбедносно-информативне агенције, која је изашла поводом 20 година од страдања Срба и погрома.

„Можете да прочитате све детаље, чињенице, али и имена и презимена Албанаца који се доводе у везу са погромом 17. , 18. и 19. марта. Дакле, све се зна. То је званични документ. Али проблем је у томе, између осталог, што владавина права не постоји на простору Косова и Метохије“, додаје Петковић.

„Околности се промениле, али не и однос према Србима“

Може се рећи, према његовој оцени, да су се околности промениле, али нажалост не и однос према Србима.

„Када погледате јучерашње саопштење Самоопредељења, дакле странке Аљбина Куртија, који говори о 16. марту као црном дану за Косово, и говори о томе како су Срби заправо испровоцирали 17. март и да су они заправо одговорни што су били протерани, докле иде тај цинизам, јасно показује да за њега 17. , 18. и 19. март нису црни дани на Косову и Метохији, него оно што је заправо требало да се деси, јер у програму Аљбина Куртија стоји да је потребно да се створи велика Албанија, а велика Албанија подразумева етнички чист простор Косова и Метохије“, наводи Петковић.

Дијалог у уторак на техничком нивоу – теме ЗСО и укидање динара

Поводом наставка дијалога, који је најављен за уторак, Петковић каже да он путује сутра са делегацијом Београда у Брисел и да је реч о разговору на техничком нивоу, док је са приштинске стране долазак потврдио и Бесник Бисљими.

„Тема свакако јесте Заједница српских општина као прва и основна тема, али друго важно питање је деескалација, а у оквиру деескалације пре свега питање динара и једностране одлуке Аљбина Куртија да забрани Србима да на Косову и Метохији примају плате, пензије, социјална давања и све остало што доводи до хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији“, наводи директор Канцеларије за КиМ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон