LokalneNaslovna

U domovima zdravlja Gračanica, Donja Gušterica i Ugljare počinju preventivni pregledi dojki i prostate

Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke u domovima zdravlja Gračanica, Donja Gušterica i Ugljare počev od danas, narednih nedelja vršiće se preventivni ultrazvučni pregledi dojke od 8 do 16 časova.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. U svetu se, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje registruje oko 2.260.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih.

„Obaveštavamo sve naše sugrađanke, starosi 40 i više godina, da se za preglede mogu javiti tog dana kod nas u 8 časova ujutru. Nije potrebno zakazivati, niti je potrebna zdravstvena knjižica,a  sve žene koje budu tog dana došle biće detaljno pregledane. Ako lekar smatra da je potrebna dalja dijagnostika, mi ćemo te osobe uputiti na dalje lečenje. Želim da napomenem da ove skrinig preglede radimo u saradnji sa našom filijalom fonda za zdravstveno osiguranje “, rekla je za RTV Gračanica Mirjana Dimitrijević, direktorica Doma zdravlja Gračanica.

Pored žena, svi muškarci starosti iznad 50 godina, mogu besplatno odraditi PSA marker prostate.

Lekari Domova zdravlja na centralnom Kosovu apeluju na sugrađanke i sugrađane da se jave na besplatne  preventivne preglede,  koje Domovi zdravlja organizuju u saradnji sa Republičkim Fondom  za zdravstveno osiguranje. Oni podsećaju da su preventiva i rano otkrivanje bolesti jedini put ka očuvanju zdravlja ili izlečenja.

Izvor: TV Most; Foto: fejsbuk/Dom zdravlja Gračanica

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button