ЛокалнеНасловна

У домовима здравља Грачаница, Доња Гуштерица и Угљаре почињу превентивни прегледи дојки и простате

Поводом Међународног месеца борбе против рака дојке у домовима здравља Грачаница, Доња Гуштерица и Угљаре почев од данас, наредних недеља вршиће се превентивни ултразвучни прегледи дојке од 8 до 16 часова.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. У свету се, према подацима Светске здравствене организације, годишње региструје око 2.260.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих.

„Обавештавамо све наше суграђанке, староси 40 и више година, да се за прегледе могу јавити тог дана код нас у 8 часова ујутру. Није потребно заказивати, нити је потребна здравствена књижица,а  све жене које буду тог дана дошле биће детаљно прегледане. Ако лекар сматра да је потребна даља дијагностика, ми ћемо те особе упутити на даље лечење. Желим да напоменем да ове скриниг прегледе радимо у сарадњи са нашом филијалом фонда за здравствено осигурање “, рекла је за РТВ Грачаница Мирјана Димитријевић, директорица Дома здравља Грачаница.

Поред жена, сви мушкарци старости изнад 50 година, могу бесплатно одрадити ПСА маркер простате.

Лекари Домова здравља на централном Косову апелују на суграђанке и суграђане да се јаве на бесплатне  превентивне прегледе,  које Домови здравља организују у сарадњи са Републичким Фондом  за здравствено осигурање. Они подсећају да су превентива и рано откривање болести једини пут ка очувању здравља или излечења.

Извор: ТВ Мост; Фото: фејсбук/Дом здравља Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон